Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 20 d.

Pradedama nacionalinė komunikacinė kampanija „Skaitymo ambasadorius“

Šį savaitgalį vykusiame literatūros festivalyje „Vaikų knygų sala“ prasidėjo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinama komunikacinė kampanija „Skaitymo ambasadorius“. Pirmuoju ambasadoriumi išrinktas Justinas Žilinskas – vaikai simboliškai suteikė jam įgaliojimą tokiai veiklai.

J. Žilinskas puikiai pažįstamas ne tik kaip rašytojas, vaikų knygų autorius, visuomenėje jis žinomas ir kaip teisininkas, Mykolo Romerio universiteto profesorius, aktyvus visuomenininkas. Autorius yra išleidęs dešimtį grožinės literatūros knygų, kurių dauguma skirtos vaikams ir jaunimui. Knygos ne kartą nominuotos svarbiausiems šalies literatūros apdovanojimams, pelnė geriausių metų knygų premijas. Rašytojas jau ilgą laiką aktyviai dalyvauja įvairiose skaitymo skatinimo akcijose.

Tai naujas projektas Lietuvoje. Juo siekiama, pasitelkus žinomą, pripažintą vaikų ar paauglių literatūros kūrėją, pateikti visuomenei skaitymą kaip reikalingą, naudingą ir pozityvią veiklą. Skaitymo ambasadoriui keliami tikslai atstovauti vaikų, paauglių ir visų kitų skaitytojų skaitymo interesams, įkvėpti skaityti, šviesti visuomenę, ypač tėvus, globėjus, ugdytojus ir su vaikais dirbančius specialistus, apie įvairiapusę skaitymo naudą vaikams ir ne tik. Skaitymo ambasadorius dalyvaus susitikimuose su paaugliais, mokytojais, bibliotekų specialistais, jis bus įvairių renginių ir diskusijų dalyvis.

Įgyvendinti tokio tipo projektus 1999 m. pradėta Jungtinėje Karalystėje. Pirmoji to ėmėsi organizacija „Booktrust“, jau daug metų vykdanti įvairius skaitymo skatinimo projektus, tarp kurių – ir Lietuvoje jau įsibėgėjęs „Knygų startas“. Analogiški projektai vykdomi Švedijoje, Airijoje, JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose šalyse.

Komunikacinė „Skaitymo ambasadoriaus“ kampanija yra Nacionalinės skaitymo skatinimo programos,  kurią finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, 2022–2024 m. veiksmų plano priemonė.