Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 22 d.

Nacionalinė biblioteka platformoje „Vilnius yra mokykla“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka prisijungė prie švietimo platformos „Vilnius yra mokykla“, skelbiančios pamokų idėjas ir planus, integruotų veiklų maršrutus, Vilniuje įsikūrusių įstaigų, įmonių siūlomas erdves ir pamokas. Kviečiame mokytojus pasidomėti Nacionalinės bibliotekos erdvėmis, jose siūlomomis pamokoms ir edukacijomis.

Valstybingumo erdvė, įkurta Nacionalinėje bibliotekoje, yra puiki vieta vykti pamokoms, susijusioms su pilietiškumo ugdymu, šalies istorija, valstybės tapsmo procesais, šiandieniniais politiniais, visuomeniniais reiškiniais ir kt.

Šiuo metu Valstybingumo erdvėje vyksta šios pamokos:

  • JAV nepripažinimo politikos įtaka Lietuvos valstybingumui. Pamokoje plečiamos vyresniųjų klasių mokinių žinios apie JAV istoriją, JAV lietuvių diasporos politinį lobizmą, ugdomi globalių geopolitinių procesų suvokimo ir politinio dalyvavimo įgūdžiai.
  • Kaip veikia Lietuvos valstybė? Pamokoje mokiniai susipažins su trijų pagrindinių valdžios institucijų – Seimo, Prezidento ir Vyriausybės – funkcijomis, sužinos, kaip šios institucijos formuojamos.
  • Kaip susiformuoja politinės partijos? Pamokoje mokiniai supažindinami su partinėmis sistemomis: apžvelgiami partinių sistemų tipai, daug dėmesio skiriama takoskyroms, dariusioms poveikį partinėms sistemoms praeityje ir formuojančioms jas dabartyje.

Vaikų ir jaunimo literatūros departamento skaitykla – lankytojai šioje skaitykloje ras jaukų kampelį paskaityti, atlikti mokyklines užduotis, pabendrauti. Galima naudotis grupiniam ar individualiam darbui skirtomis darbo vietomis, burtis prie diskusijų stalo.

  • Perskaityk Vilnių – pamoka – literatūrinis orientacinis žaidimas – kviečia mokinius pasitikrinti literatūrines žinias ir atrasti Vilniaus mieste naujų įdomybių. Pamokos dalyviai, susiskirstę grupėmis, žingsniuos žemėlapyje nurodytu 3,5 km maršrutu ir ieškos literatūrinių Vilniaus objektų. Maršrutas eina pro Valdovų rūmus, Gedimino paminklą, Literatų skersgatvį, keletą įžymių Vilniaus skulptūrų, kitas su vaikų literatūra susijusias vietas. Kiekviename objekte mokiniai turės atlikti užduotį, jos atsakymą įrašyti į mobiliąją programėlę. Ją atidarys nuskaitę QR kodą.

Dirbtuvės PATS SAU – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atviros dirbtuvės mokyklinio amžiaus vaikams ir jaunuoliams. Pamoka čia – tai galimybė sužinoti apie dirbtuvių veiklas, susipažinti su „pasidaryk pats“ ir „meikerių“ kultūros reiškiniais, įgyti žinių neįprastoje erdvėje.

Nacionalinės bibliotekos Kino salė – puiki erdvė įgyvendinti įvairius edukacinius projektus ir vesti su kinu susijusias pamokas. Čia sukomplektuota visa filmų peržiūroms reikalinga technika (projektorius, erdvinio garso sistema, kompiuteris).

Nacionalinės bibliotekos Susitikimų ir renginių erdvė skirta grupinėms veikloms, edukacijoms, pamokoms, susitikimams ir kitiems renginiams. Erdvėje veikia belaidis internetas, yra galimybė naudotis vaizdo ekranu, yra mobilūs stalai ir kėdės grupiniam darbui.

Naudotis Nacionalinės bibliotekos erdvėmis pamokoms ir edukacijoms gali ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos pedagogai. Norinčius užsakyti erdvę iš kitų Lietuvos miestų prašome kreiptis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel.: (8 5) 239 8522, (8 683) 44756.

Daugiau apie Vilniaus kultūros įstaigose ir įmonėse siūlomas veiklas bei galimybę naudotis platforma kviečiame skaityti interneto svetainėje https://www.vilniusyramokykla.lt/