Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 27 d.

Apie teatrą ir jo žmones: leidinių ekspozicija Laisvalaikio skaitinių erdvėje

Ar karo grėsmės, istorijos ir gamtos kataklizmų akivaizdoje mums tebesvarbus teatras? Taip. Nes „teatras yra vienas iš būdų gydyti savo sielas“, – yra sakęs Klaipėdos dramos teatro aktorius Rimantas Pelakauskas. Net jei stovime ant bedugnės krašto.

Teatras atveria mums galimybę patirti skirtingas gyvenimo perspektyvas, kurių kitais būdais galbūt neatrastume. Jis suteikia atradimo džiaugsmą ir leidžia išgyventi katarsį – ypatingą išsigryninimo, apsivalymo jausmą, minėtą dar Aristotelio „Poetikoje“. Kartais teigiama, kad teatras mums leidžia lavinti „empatijos raumenis“ ir tapti truputį geresniems. Anot režisieriaus Oskaro Koršunovo, teatras „turi padėti įžvelgti mūsų kasdienybės prasmę, rasti joje vertybinę skalę, kuri ištirpsta kasdienių veiksmų ir santykių rutinoje. Įžvelgti reikšmę to, kas atrodo nereikšminga, buitiška, be vertės. Čia pat prieš mūsų akis.“

Siekdamas propaguoti ir populiarinti visas teatro formas Tarptautinis teatro institutas (angl. International Theatre Institute) dar 1961 m. kongrese Vienoje pasiūlė kovo 27-ąją minėti Tarptautinę teatro dieną. Pritarus UNESCO ji imta švęsti nuo 1962 metų. Šią dieną Lietuvoje tradiciškai geriausi šalies teatro menininkai įvertinami už praėjusių metų darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus. Jiems įteikiami „Auksiniai scenos kryžiai“ – garbingiausias mūsų šalies teatro apdovanojimas.

Sveikiname visus scenos meno gerbėjus su Tarptautine teatro diena ir kviečiame apsilankyti Nacionalinės bibliotekos Laisvalaikio skaitinių erdvėje III aukšte – čia parengta nauja leidinių ekspozicija „Apie teatrą ir jo žmones“. Rasite įdomiausius ir aktualiausius leidinius apie Lietuvos teatrą, istorikų, teatrologų ir pačių teatro žmonių parašytas studijas apie teatrą, jo užkulisius, atsiminimų, liudijimų ir netgi kulinarijos receptų. Visus leidinius galima skolintis į namus.

Maloniai kviečiame apsilankyti.