Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 28 d.

Pokalbiai su akcijos „Metų knygos rinkimai 2023“ nominuotų knygų autoriais per LRT Klasiką transliuojamose laidose

Kovo mėnesį, paaiškėjus, kurių autorių knygos nominuotos tapti geriausiomis akcijoje „Metų knygos rinkimai 2023“, LRT Klasika kviečia į pažintį su autoriais ir jų knygomis.

2024-03-27. Pokalbis su lietuvių literatūros ir Antikos tyrinėtoja, vertėja iš lotynų kalbos Dalia Dilytė. Knygų paaugliams kategorijoje Metų knyga pretenduoja tapti jos pažintinė knyga „Senovės Graikijos išminčiai“ (leidykla „Sofoklis“). Ved. Alma Valantinienė. Laidos įrašą rasite čia.

2024-03-26. Negrožinių knygų kategorijoje Metų knyga pretenduoja tapti leidyklos „Lapas“ išleista dr. Eglės Bazaraitės monografija „Kapinės už miesto, miške. Katalikų laidojimo kraštovaizdžiai XIX a. Vilniuje“. Čia autorė dekonstruoja trejų Vilniaus katalikų kapinių – Rasų, Bernardinų ir Saulės – erdvinę struktūrą, brėžia paraleles ir išryškina prieštaras su to laiko kapinėmis krikščioniškame Europos branduolyje. Monografijoje į katalikų laidojimo kraštovaizdžius žvelgiama pasitelkiant architektūrines priemones, pristatant šias miesto teritorijas kaip daugiasluoksnį erdvinį konstruktą, suformuotą istorinių bei kultūrinių kontekstų. Ved. Rasa Murauskaitė-Juškienė. Laidos rašą rasite čia.

2024-03-25. Lietuvių mitologijoje gausu tradicinių vertybių, kurias vaikams svarbu žinoti. Kad tautosaką būtų lengviau įsiminti, sukurta Nijolės Laurinkienės ir iliustruotojos Anete Bajāre-Babčuka knyga „Saulė – dangaus karalienė“, kuri šiemet nuominuota Metų knygos rinkimuose knygų vaikams kategorijoje. Leidinyje susipina latvių ir lietuvių mitologija. Taip pat kalbama apie kiekvieną žmogų veikiančius dangaus kūnus, kurie susiję su mūsų gyvenimo ritmu: laiko, paros ir metų ciklais. Kuo panaši lietuvių ir latvių tautosaka? Kodėl saulė svarbi dabartiniam žmogui? Ved. Vesta Vitkutė. Laidos rašą rasite čia.

2024-03-24. „Skundai dėl sovietinės nomenklatūros kyšininkavimo, nepotizmo, amoralaus elgesio nebuvo vien asmeninės istorijos. Tai buvo Maskvos įrankis valdyti pažeidžiamus pareigūnus“, – teigia istorikas Saulius Grybkauskas. Jo knyga „Skundai Maskvai: slapti nomenklatūros laiškai“ dalyvauja Metų knygos rinkimuose, negrožinių knygų kategorijoje. Ved. Jolanta Kryževičienė. Pokalbio įrašą rasite čia.

2024-03-23. Naujausia Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, poeto, vertėjo Tomo Venclovos eilėraščių rinktinė „Už Onos ir Bernardinų“ šiemet pretenduoja tapti Metų knyga poezijos kategorijoje. Leidyklos „Apostrofa“ išleista eilėraščių knyga talpina 31 per pastaruosius septynerius metus sukurtą eilėraštį. O kaip pastebi poetas Alfonsas Andriuškevičius, čia – „smagi epikos ir lyrikos jungtis: ir istoriška, mitologiška, panoramiška, ir – jautru, asmeniška, intymu.“ Ved. Inesa Rinkevičiūtė. Pokalbio įrašą rasite čia.

2024-03-22. Knygų vaikams kategorijoje šiemet rungiasi Mariaus Marcinkevičiaus ir iliustruotojos Linos Itagaki „Mergaitė su šautuvu. Istorija apie mergaitę partizanę“ (išleido leidykla „Misteris Pinkmanas“). Kaip papasakoti vaikams apie tragišką pokario istoriją ir partizanų kovas? Ved. Jolanta Kryževičienė. Pokalbio įrašą rasite čia.

2024-03-21. Prozos Metų knyga pretenduoja tapti Jurgos Tumasonytės novelių romanas „Naujagimiai“, knygą išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla. Tai – fantasmagoriška vienos šeimos istorija, pasakojama nuo XIX amžiaus įvykių iki ateities vizijų. Raganos, kalbantys numirėliai, nematomos būtybės čia išgyvena realius istorinius įvykius – aristokratų šeimų kasdienybę, karą, okupaciją, trėmimus į Sibirą ir pagaliau mokslininko eksperimento padarinius – naujos žmonių rūšies atsiradimą. Ved. Jolanta Kryževičienė. Pokalbio įrašą rasite čia