Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. kovo 21 d.

Paskutinėje ciklo paskaitoje S. Žvirgždas pasakos apie fotografiją nelaisvėje

Kviečiame į paskutinę Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą iš susitikimų ciklo apie Lietuvos fotografiją.

Fotografija Lietuvoje pasirodė netrukus, kai tik buvo išrasta 1839 m., todėl nenuostabu, kad 1794 m. ir 1831 m. sukilimų vadų ir sukilėlių portretus, mūšių, susidorojimo, tremties vaizdus aptinkame tik tapybos ar grafikos darbuose, piešiniuose, medaliuose, antkapiniuose paminkluose. Atsiradusios komercinės fotografijos caro valdžia nevaržė ir cenzūros taisyklėmis nereglamentavo, nes to meto keliaujantys fotografai buvo lojalūs valdžiai ir jokios grėsmės nekėlė. Fotoateljė veikla buvo reglamentuota tik 1862 m. Išsamų pasakojimą apie skaudžių ir drauge itin svarbių Lietuvos istorijos laikotarpių pėdsakus nuotraukose, kūrėjus ir jų patirtis išgirsite jau artėjantį trečiadienį.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks kovo 22 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a. Numatoma trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›