Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 27 d.

Liepos 3 d.: susitikimas su poete Lidija Šimkute-Pociene

„Manau, kad poezija pasirenka poetą, o ne atvirkščiai. Juk žinome, kad, atsidūrę šioje žemėje, pradedame linkti į tai, ką labiausiai mėgstame. Bet būna, kad dėl įvairių priežasčių, nepaisydami įgimto talento ar akivaizdžių gabumų, žmonės nusigręžia nuo savo pomėgių ar nueina kitu keliu – pasirenka sau ne taip jau artimą profesiją. Galima, kaip ir mano atveju, suderinti pragyvenimo šaltinį (dietologės profesiją) su sielos kalba – poezija.“ (Lidija Šimkutė-Pocienė)

Poetė, vertėja, dietologė Lidija Šimkutė-Pocienė gimė 1942 m., o 1949 m. su šeima persikėlė gyventi į Australiją. Išeivė rašo dviem kalbomis: iki šiol yra išleisti trys jos poezijos rinkiniai lietuvių kalba, vienas – anglų ir penki – dvikalbiai. Jos kūryba publikuojama žurnaluose ir antologijose Lietuvoje, Australijoje ir kitose šalyse, yra išversta net į 16 užsienio kalbų.

L. Šimkutė-Pocienė skaitė savo poeziją „Poezijos pavasaryje“ ir kituose poezijos festivaliuose. Lietuvos ir Australijos choreografai ir kompozitoriai yra sukūrę kompozicijų pagal L. Šimkutės eiles, įvairūs ansambliai jas pristatė Lietuvoje, Australijoje ir kitose Europos šalyse. Be kitų apdovanojimų, poetės eilėraštis „Mano Tėvas“ 2004 m. Australijos poezijos festivalyje išrinktas vienu geriausių tūkstantmečio eilėraščių.

„Lidija Šimkutė – ypatingas atvejis mūsų literatūroje. <...> ji gyvuoja ne tik erdvėje tarp žemynų, bet ir erdvėje tarp kalbų: jos teksto pilnatvė atsiskleidžia tik abiejų variantų sankirtoje <...> Šimkutei artima orientalinė tradicija, kada žodis beveik „nuplaunamas“, susilieja su gestu, šokio judesiu, ritualo akimirka. Eilės turi pavirsti nelyginant Kyoto sodu, kuriame tėra akmenys ir smėlio ratilai aplink juos, užuominomis ir nutylėjimais kalbantys apie kažką esmingiausio, ligi galo nesuvokiamo ir neišsakomo.“ (Tomas Venclova)

Kviečiame į susitikimą su poete, kuriame dalyvausianti literatūrologė, Vytauto Didžiojo universiteto Lituanistikos katedros profesorė, Lietuvių išeivijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja Dalia Kuizinienė kalbės apie L. Šimkutės-Pocienės poeziją, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslo darbuotoja dr. Imelda Vedrickaitė pristatys poetės pieštų mandalų rinkinį. Žodį tars ir Maironio literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė bei kiti garbūs svečiai, muzikuos Raminta Naujanytė-Bjelle.

Trumpai apie renginį

Data liepos 3 d.
Laikas 18 val.
Vieta Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė iki 2 val.
Įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›