Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. liepos 4 d.

Nacionalinėje bibliotekoje – tarptautinė konferencija „Žurnalistų saugumas: nauji iššūkiai ir koordinuotas atsakas“

Liepos 3 dieną užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius atidarė Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusią tarptautinę konferenciją „Žurnalistų saugumas: nauji iššūkiai ir koordinuotas atsakas“, kurioje aptarta žurnalistų saugumo padėtis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) regione, naujausi žurnalistų veiklai kylantys iššūkiai ir galimos tarptautinio atsako priemonės.

Žinomų Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos ekspertų, žurnalistų, diplomatų, politikų, akademinės ir pilietinės visuomenės atstovų diskusijose daugiausia dėmesio skirta naujiems iššūkiams, kylantiems žurnalistų darbe: propagandai, neapykantos sklaidai internetinėje žiniasklaidoje, socialinės žiniasklaidos suvaržymams, informacijos šaltinių apsaugai, darbui konfliktų zonose, moterų žurnalisčių saugumui ir pan.

„Šiuo metu žiniasklaida susiduria su įvairiais iššūkiais, pavyzdžiui, ją norima paversti ginklu. Anksčiau per karą buvo naudojama artilerija, dabar naudojamas „smegenų plovimas“, kuris yra labai efektyvus ir aktyviai naudojamas konfliktuose“, – sakė L. Linkevičius.

Ministras teigė, kad žurnalistai dėl savo profesinės veiklos patiria prievartą, persekiojimą ir politinį spaudimą, yra neteisėtai sulaikomi ar net žudomi. Pernai dėl savo profesinės veiklos pasaulyje nužudyti net 74 žurnalistai.

Konferencijoje taip pat apžvelgtas 2011 m. per Lietuvos pirmininkavimą ESBO priimtų „Vilniaus rekomendacijų dėl žurnalistų saugumo“ įgyvendinimas. Diskusijų metu išsakytus siūlymus ketinama atspindėti atnaujinant „ESBO žurnalistų saugumo gaires“ (angl. OSCE Safety of Journalists Guidebook), kuriomis siekiama padėti ESBO šalims užtikrinti saugias žurnalistų darbo sąlygas.

Konferencijos svečius sveikino ir kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, ESBO pirmininkaujančios Austrijos specialusis atstovas ambasadorius Christianas Strohalas, ESBO Atstovo žodžio laisvei biuro direktorius Frane Maroevicius, kiti aukšti ESBO pareigūnai.

Pranešimus skaitė Europos žurnalistų federacijos generalinis sekretorius Ricardo Gutierrezas, Ukrainoje veikiančio projekto „StopFake“ įkūrėjas Ruslanas Deynychenko, dienraščio „The International New York Times“ apžvalgininkas ir dienraščio „Vedomosti“ redaktorius Maximas Trudolyubovas, tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Article 19“ Europos ir Centrinės Azijos programų vadovė Katie Morris, Tarptautinio spaudos instituto vykdančioji direktorė Barbara Trionfi, Šefildo universiteto (Jungtinė Karalystė) Žiniasklaidos laisvės centro direktorius Williamas Horsley, Lietuvos internetinės žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė ir UNESCO Išraiškos laisvės padalinio atstovas Marius Lukošiūnas.

Konferenciją rengė Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos žurnalistų sąjunga ir ESBO Atstovo žiniasklaidos laisvei biuras, bendradarbiaudami su Kultūros ministerija ir Friedricho Eberto fondu.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento
Visuomenės informavimo skyriaus informacija