Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 7 d.

Rugsėjo 15 d.: A. Marcinkevičiūtės filmo „Vienatvės gaudesys“ peržiūra

Kino režisierė Agnė Marcinkevičiūtė išsiskiria dėmesiu, skiriamu rašytojų portretams. 2010 m. ji sukūrė filmą apie Justiną Marcinkevičių „Prie rugių ir prie ugnies“, 2009 m. – „Šokį dykumoje“, skirtą menininkei Jurgai Ivanauskaitei. Režisierė yra dokumentinių apybraižų apie Jurgį Kunčiną, Renatą Šerelytę ir Romualdą Granauską autorė.

2014 m. pasirodė kinematografinis šiuolaikinės lietuvių poetės, prozininkės Jolitos Skablauskaitės portretas „Vienatvės gaudesys“. Juo kviečiame pasigėrėti ir Nacionalinės bibliotekos kino klubo mėgėjus. Rašytoja gimė 1950 m. Joniškyje, Vilniaus dailės institute (dabar – akademija) baigė menotyrą. Autorė ne tik rašo, bet ir piešia – yra surengusi piešinių parodų, pati dažnai iliustruoja savo knygas. J. Skablauskaitė – šešių romanų, kelių apysakų ir apsakymų knygų bei poezijos rinkinio autorė. Jos kūriniuose daug paslaptingų įvykių, vizijų, pojūčių, aistringų fantazijų. Menininkės kūryba išsiskiria paslaptingumu, gotikine estetika, archajiška pasaulėjauta.

„Iškart atėjau į literatūrą, 34 metų. Apysaka išėjo ir taip aš įsitvirtinau. O toliau... toliau mano realistinė linija nutrūko, aš perėjau, tiesiog pradėjau mėgautis rašymu ir nekreipiau dėmesio visiškai, kas skaitys, ką galvos skaitytojas, ir todėl tapau nežinoma, nepripažinta, užmiršta, nes leidau sau daryti tai, kas man patinka... Didžiausia vertybė yra meilė, aš visą tai panaudojau kūrybai, tik kūrybai.“

Rašytojos kūrybos veidas glaudžiai susijęs su jos kasdienybe. Tai – vienatvė, judėjimo negalia, skausmai, nepriteklius. 8 kvadratiniuose metruose telpa visas kūrėjos gyvenimas. Kūrėja savo gyvenamąją aplinką vadina siaubo ir skurdo karalyste. Tačiau vasaras ji leidžia senoje troboje Joniškio rajone. O ten...

„Naktimis imituoju visokius garsus, šaukiu, klykiu, daužau ir tiek staugiu, aš nežinau, jei koks priklydęs žmogus eitų naktį pro čia, jis pašiurptų iš baimės, policiją iškviestų ir galvotų, kad kažkas kažką žudo. O jie sako, ji ten rašo knygas. Jai taip reikia. Mieste pabandytum, tai iškart uždarytų. Čia tikrai viskuo galima užsiimti“, – apie kelius, kuriais pas ją ateina mūzos, pasakoja rašytoja.

Kviečiame susipažinti ir išgirsti pasakojimus iš pirmų lūpų.

Trumpai apie renginį:

Data rugsėjo 15 d. 
Laikas 12 val. 
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 40 min.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Bendradarbiauja VšĮ „Studija 2“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami