Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 10 d.

Tarptautinė „Europeanos“ diskusija Estijoje

Spalio 4–5 dienomis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas dalyvavo Taline vykusioje tarptautinėje diskusijoje „Kultūros paveldo politikos poveikio tikslų nustatymas“ (angl. „Developing impact goals for cultural heritage“), kurią organizavo Estijos kultūros ministerija ir Europos bibliotekų, archyvų ir muziejų skaitmeninių dokumentų portalas „Europeana“ Estijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu.

Spalio 4-osios popietę prasidėjusioje diskusijoje buvo pristatomi pagrindiniai pranešimai, ekspertų ir praktikų atvejų analizės. Renginio dalyviai buvo supažindinami su „Europeana Impact Framework“ darbotvarke, taip pat nagrinėti galimi skaitmeninio kultūros paveldo poveikio tikslai, buvo stengiamasi juos suderinti tarpusavyje, kad būtų lengviau šiuos tikslus įgyvendinti. Spalio 5 dieną buvo ieškoma praktinių sprendimų, kaip savo organizacijoje ar įstaigoje sukurti ir įdiegti sistemą, kuri padėtų įrodyti skaitmeninio kultūros paveldo vertę ir turėtų bendrą atskaitos tašką kiekvienai institucijai ir kiekvienai šaliai. Priimti sprendimai, idėjos bus tobulinamos toliau, siekiant įgyvendinti numatytus „Europeanos“ tikslus.

Be to, renginyje sudarytas rekomendacijų rinkinys, skirtas tolesniam Europos kultūros paveldo įprasminimui. Jis bus paskelbtas 2018 metais per Austrijos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.