Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 24 d.

„Individualistų“ puokštė Lietuvai

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta menininkų grupės „Individualistai“ paroda, skirta atkurtos Lietuvos valstybės 100-mečiui. Trijose bibliotekos erdvėse – Parodų salėje, III a. ir V a.  atrijuje 44 autoriai pristato 100 kūrinių. Ekspozicijoje – tapybos, grafikos, skulptūros darbai.

Per iškilmingą atidarymą „Individualistų“ pirmininkas Algimantas Stanislovas Kliauga šią parodą vadino meilės laiškais Lietuvai. „Praėjusiais metais sumanytą didžiulę parodą dedikuojame atkurtos Lietuvos šimtmečiui. Norime plačiajai visuomenei parodyti, kur mus veda Lietuvos trispalvė šimtmečio išvakarėse. Ir nors mūsų grupės kūryba buvo pristatyta trijose parodose Londone, Berlyne, Atėnuose, Jaltoje, Maskvoje, rengėme parodas Prancūzijoje, Olandijoje, Lenkijoje, maloniausia širdžiai ekspozicijų vieta – čia mūsų Nacionalinėje bibliotekoje“, – dėkojo bibliotekai ir jos vadovui prof. dr. Renaldui Gudauskui „Individualistų“ pirmininkas.

Parodos autorius nuoširdžiai pasveikino Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komiteto narys prof. Vytautas Juozapaitis. „Šiandien – aš Vytautas iš Radviliškio, ir labai nuoširdžiai džiaugiuosi, kad esate, kad kuriate, kad visas šis spalvų, žanrų, temų margumynas rodo mums, kas yra valstybė, kokia ji įvairi. Sudėtinga šiandien įvardinti kultūros būvį Lietuvoje, tačiau geriau nei kūrėjai niekas kitas ir nepasakys, o kas gi ta kultūra mūsų valstybėje yra. Tik nepraraskite individualumo, nes tik asmenybės gali sukurti valstybę, kurios mes visi būtume verti“, – linkėjo Seimo narys V. Juozapaitis.

Lietuvos filosofas, kultūrologas, menotyrininkas, civilizacijos teoretikas, akademikas prof. dr. Antanas Andrijauskas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos kultūra ir menas yra paliesti didelės erozijos – komercializacijos. „Skęstame įtakos sferų ir pinigų dalybose, smulkiuose barniuose, tačiau šitų kaltinimų „Individualistų“ grupei mesti negali. Jie tęsia geriausias tarpukario Lietuvos profesionaliojo meno tradicijas. Nepraraskite tolerancijos, pagarbos kitaip mąstantiems šiame kultūros erozijos ir totalinės evakuacijos metais. Kol yra grupė „Individualistai“, tol geriausios Lietuvos meno tradicijos išliks“, – pabrėžė akademikas.

Parodos kuratorė Violeta Gaidamavičiūtė-Kisielienė džiaugėsi, kad kaip biblioteka saugo įvairiausių žanrų ir autorių kūrinius, taip ir jų grupė „Individualistai“ pristato meno gerbėjams įvairią, spalvingą, įdomią ir savitą „Individualistų“ parodą – tarsi žydinčių gėlių puokštę, skirta Lietuvos valstybei ir mums visiems.

Paroda veiks iki vasario 19 dienos.