Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 16 d.

Patirčių asorti lėtiems savaitgaliams

Vaikystei pri(si)minti, atostogoms paįvairinti, tautiškoms šaknims atgaivinti, smalsumui patenkinti, mintims pamaitinti. Beskite pirštu į vieną šios knygų asorti dalių ir skaitykite ar artimam apie jas pakuždėkite. O gal žarstant tingias vasaros savaitgalių valandas sukrimsite ir visą sąrašą – gerai, kad meniu ganėtinai platus.

Savo pačios patirtimis iliustruotu, ryškiausiai atmintin įstrigusių knygų rinkiniu sugrįžus saulei dalinasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento Projektų valdymo skyriaus kultūrinės veiklos vadybininkė Ieva Gumuliauskaitė.

Ieva Gumuliauskaitė

Knygos viršelis

Astrid Lindgren, Pepė ilgakojinė
„Pradėsiu nuo vaikystės. Tai – mano pačios pačiausios, numylėtos, šimtą kartų skaitytos ir beveik mintinai išmoktos A. Lindgren knygos: „Pepė Ilgakojinė“, „Mes Varnų saloje“, „Padaužų kaimo vaikai“, „Ronja plėšiko duktė“. Tiesiog gyvenau tomis knygomis ir jose pačiose, su tų knygų veikėjais valgiau meduolius, laipiojau po samanotus akmenis, klaidžiojau po miškus, skyniau vyšnias, žiūrėjau į fiordus ir jūrą...

 

Knygos viršelisDan Brown, Da Vinčio kodas
Žinau, kad šio autoriaus kūryba dažnai vadinama popsu, tačiau man iš tiesų patiko Dan Browno mokslinės fantastikos knygos: „Da Vinčio kodas“, „Meteoritas“, „Angelai ir demonai“, „Skaitmeninė tvirtovė“, „Inferno“. Lengvas skaitinys – tikras malonumas per atostogas. Kai kurias skaičiau originalo (anglų) kalba, – rekomenduoju tiems, kurie nori pasitreniruoti ir nepamiršti anglų kalbos.

 

Knygos viršelisGabrielė Petkevičaitė-Bitė, Ad astra: nesenų laikų dviejų tomų romanas
Vieną vasarą visai netikėtai mamos lentynoje susiradau G. Petkevičaitės-Bitės „Ad astrą“. Tai –graži lietuviška istorija apie meilę savo kraštui ir jo žmonėms. Iš lietuvių klasikų taip pat buvau „atradusi“ Šatrijos Raganos apsakymus.

Knygos viršelisPaul Bowles, Dangaus prieglobstis
Kelerius metus studijavau lietuvių filologiją, tad teko susipažinti su XX a. amerikiečių literatūros atstovu P. Bowlesu ir jo romanu „Dangaus prieglobstis“. Skaičiau, nes reikėjo studijoms, tačiau įspūdį tikrai paliko – pasinėrus į kūrinį apima kažkokia neaiški baimė, beprasmybės jausmas, nerimas, bet knyga nepaleidžia, norisi ją perskaityti iki pabaigos, negali sustoti... Rekomenduočiau literatūros gurmanams ir dideliems smalsuoliams.

 

Knygos viršelisJurgis Brėdikis, Kitokiu žvilgsniu
Perskaičiau ją močiutei, pas kurią lankausi nuo Nacionalinės bibliotekos vykdytos akcijos „Knyga su sriuba“ laikų. Susipažinome, susidraugavome, iki šiol jai skaitau. Apie šią knygą močiutė išgirdo per radiją, ją skaitėme beveik metus. Pasakojimas nepaprastai sužavėjo ir sužadino begalinį smalsumą. Knygoje profesorius subtiliai aprašo savo požiūrį į visatos ir žmogaus sielos bei kūno paslaptis. Savo apmąstymus ir pastebėjimus jis stengiasi pagrįsti ne tik savo, kaip širdies chirurgo ir gydytojo, patirtimi ar asmeniniais išgyvenimais, bet ir moksliniais tyrimais, pateikdamas jų išvadas, remdamasis įvairiais šaltiniais, įvykiais. Jo požiūris ir mintys man pasirodė labai artimi. Tik apmaudu, kad knygoje palikta galybė korektūros klaidų...“

 
Šias knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje arba bibliotekų virtualių paslaugų portale ibiblioteka.lt.