Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

„Aš skaiTAU“: D. Michelevičiūtė renkasi laiškus žmonėms

Širdis ir protas, siela ir kūnas, jausmai ir santykiai su kitais – viename žmoguje telpa tiek daug, kad skirtingiems poliams prireikia ieškotis atramos. Šiuo atveju knygos – tvirta paspirtis. „Skaitykime tik labai geras knygas – parašytas Nobelio premijos laureatų, klasikų. Juk net vien geroms knygoms gali nebeužtekti laiko“, – ragina Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Dalia Michelevičiūtė.

1003 micheleviciute

Pristatydama kruopščiai atrinktus skaitinius, vien jau balsu švytinti aktorė pagarbiai juos palydi: „Po pačios svarbiausiosios, pirmosios, rikiuojasi tiesiog mano širdžiai brangios knygos. Tų, kurias skaičiau anksčiau, norėčiau atsiprašyti, kad naujesnių žavesys jas ima ir kiek užgožia. Kaip nauja meilė užgožia senąją. Šios ima ir kukliai pasitraukia giliau į lentyną, laukdamos savo laiko.

 

Pirmoji knygaBiblija, arba Šventasis Raštas
Didžioji mano gyvenimo Knyga yra Šventasis Raštas, kitaip vadinamas Dievo meilės laišku žmonėms. Ji man – egzistencinė būtinybė, malšinanti sielos ir kūno alkį, ją skaitau kiekvieną mielą dieną! Net jei nieko po jos nebūtų parašyta, jos užtektų visam gyvenimui – apmąstymams apie tiesą, vertybes, santykius, beribę Kūrėjo meilę ir ištikimybę savo kūriniams, žmogaus išgelbėjimo planą, nuožmios gėrio ir blogio kovos įtampą, žmogiškos ir dieviškos prigimties gelmę, apie amžinybę ir dabartį, mirties ir gyvenimo slėpinį, vertę, stebuklą...

 

Antroji KnygaSally Salminen, Katryna
Suomių autorės knyga – jaudinanti moters gyvenimo istorija, pasiaukojimo, ištikimybės, pareigos, drąsios vilties ir meilės epas. Subtilus, gilus Katrynos portretas persmelkia širdį ir protą, atidengdamas žmogiškosios prigimties gelmę.

 

Trečioji knygaHenrik Pontoppidan, Peras, laimės kūdikis
Šioje Nobelio premijos laureato knygoje kuriamas įspūdingas, daugiabriaunis, gaivališkas vyro portretas kelia nuolatinį pasigėrėjimą. Kiekvieną sykį, kai tik ją atsiverčiu.

 

Ketvirtoji knygaGöran Tunström, Kalėdų oratorija
Labai mėgstu švedų literatūrą. „Kalėdų oratorija“ – nuostabi meilės ir kančios, džiaugsmo ir liūdesio, svajonių ir rupios kasdienybės, painių žmogiškų santykių kupinas veikalas.

 

Penktoji knygaKahlil Gibran, Pranašas; Pranašo sodas; Jėzus, žmogaus sūnus
Ši knyga man visada atskuba į pagalbą, kai reikia ką nors sveikinti. Žaviuosi šio autoriaus tekstų grakštumu!

 

Džiugūs šios vasaros atradimai man buvo ir R. J. Palacio knyga „Stebuklas“, L. M. Montgomery „Anė iš Žaliastogių“, M. Albomo „Antradieniai su Moriu“, o J. R. Jimenezo „Plateras ir aš“ mane lydi visais metų laikais: ją atsiverčiu, norėdama pasisemti švelnumo.

Šiomis knygomis ir daugeliu kitų gardžiuojuosi kaip skaniausiais delikatesais. Juk „kas neskaito, tas pamiršta žmogaus paskirtį“ (B. Pascalis).

Su meile, Dalia Michelevičiūtė“

Visas knygas galite rasti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

Rubrika „Aš skaiTAU“ – bendras Nacionalinės bibliotekos ir portalo DELFI projektas. Kviečiame grįžti prie knygos ir dalytis literatūros atradimais.