Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gegužės 11 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta Amerikos skaitykla

Gegužės 10 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta Amerikos skaitykla – simbolinę juostą perkirpo JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas kartu su kultūros viceministru Vygintu Gasparavičiumi ir bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku.

Skaitykla įsteigta Nacionalinės bibliotekos ir JAV ambasados Lietuvoje susitarimu. Šios erdvės paskirtis – supažindinti lankytojus su JAV literatūra, kultūra, ekonomika, istorija ir skatinti abiejų šalių kultūrinį bendradarbiavimą.

Amerikos skaitykloje bus galima skaityti ir pasiskolinti į namus JAV autorių grožinės ir kitų žanrų literatūros anglų kalba, naršyti eLibraryUSA duomenų bazėse, naudotis kompiuteriu ir belaidžiu internetu. Dalis turinio anglų kalba – filmai, periodika – lankytojams bus prieinama kitose Nacionalinės bibliotekos skaityklose. Planuojama sukaupti ir lankytojams pasiūlyti didžiausią amerikiečių autorių knygų kolekciją anglų kalba Lietuvoje. Amerikos skaitykla galima naudotis ir kaip individualaus darbo ar studijų erdve, leisti laisvalaikį.

Nacionalinėje bibliotekoje bus organizuojami su Amerikos skaityklos veikla susiję nemokami renginiai ir edukacijos. Visą gegužės mėnesį skaityklos atidarymo proga rengiamos kino peržiūros ir įvairioms amžiaus grupėms skirtos edukacijos (renginių programa).

Šiuo metu pasaulyje yra beveik 630 JAV vyriausybės remiamų, pasitelkiant institucinę partnerystę pagal skirtingus modelius veikiančių Amerikos erdvių – tai Amerikos centrai, skaityklos ir dvišaliai centrai. Šios erdvės užsienio auditorijai skleidžia JAV demokratijos ir pilietinės visuomenės idėjas, įtraukia ir palaiko atvirą tarptautinį dialogą. Lietuvoje šiuo metu veikia trys Amerikos erdvės – Klaipėdoje, Šiauliuose ir Visagine.

Amerikos skaityklą Nacionalinėje bibliotekoje rasite II a., 205 kab. Prireikus pagalbos, prašome kreiptis į Informacijos ir registracijos punkto konsultantus (II a.) arba rašyti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Naujausią informaciją apie skaityklos veiklą ir planuojamus renginius rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje adresu www.lnb.lt ir „Facebook“ paskyroje.