Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gegužės 29 d.

Papildymas. Nacionalinėje bibliotekoje lankėsi Lietuvos ir Azerbaidžano pirmosios ponios

Gegužės 22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi oficiali Azerbaidžano Respublikos delegacija ir pirmoji šios šalies ponia Mehriban Arif gizi Alijeva. Svečius lydėjo Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pristatė svečiams Nacionalinę biblioteką, kaip modernią žinių erdvę, turinčią puikią infrastruktūrą, kurioje vyksta įvairios edukacinės ir kūrybinės veiklos. R. Gudauskas atskleidė, kaip žmonėms prieinama biblioteka tampa puikia vieta kultūrinei savimonei ugdyti, kūrybine aplinka, palengvinančia savikūrą ir saviraišką kiekvienam visuomenės nariui.

„Lietuva vertina kultūros potencialą ir išradingumą ne tik kaip pagrindinį mūsų tautinio identiteto komponentą, bet ir kaip priemonę iššūkiams spręsti įvairiose visuomenės gyvenimo srityse. Todėl mūsų institucijos kartu su kultūros ir nevyriausybinėmis organizacijomis pristato įvairias iniciatyvas, kuriomis siekiama panaudoti ir pritaikyti kultūroje praktikuojamas žinias bei metodiką švietimo, socialinės apsaugos, diplomatijos, užimtumo ir kitose srityse. Mūsų ilgalaikis tikslas – matyti kultūrą kaip kasdienio gyvenimo dalį, atsižvelgiant į įvairų jos panaudojimą mūsų viešajame gyvenime. Esame tvirtai įsitikinę, kad kultūra yra būdas ugdyti smalsias, raštingas, socialiai aktyvias bendruomenes visoje šalyje“, – sakė Lietuvos pirmoji ponia D. Nausėdienė.

Trumpoje pažintinėje ekskursijoje po biblioteką svečiai išgirdo svarbiausius Nacionalinės bibliotekos istorijos faktus, virtuliai susipažino su viešai neprieinamomis erdvėmis.

Delegacijai pristatyti svarbiausi Nacionalinės bibliotekos veiklos aspektai. Vienas iš jų – sėkmingai įgyvendinamas tarptautine patirtimi pagrįstas projektas „Knygų startas“, globojamas pirmosios ponios D. Nausėdienės. Šio projekto tikslas skatinti ankstyvąjį skaitymą šeimoje, suteikti jauniems tėvams reikalingų priemonių ir žinių.

Svečiai susipažino su įvairiapuse kūrybinių dirbtuvių veikla, jų iniciatyvomis ir parama kovojančiai Ukrainai. Taip pat pristatyti aktualiausi bibliotekos pokyčių ir ateities perspektyvų klausimai, vykdomi projektai.

Papildymas:

Gegužės 29 d. Nacionalinę biblioteką pasiekė nuoširdi Azerbaidžano pirmosios ponios Mehriban Arif gizi Alijevos padėka ir vardinis kvietimas Nacionalinės bibliotekos delegacijai apsilankyti Azerbaidžane.

„Buvau labai nustebinta, susipažinusi su tokia puikia biblioteka, kuri atlieka išskirtinį vaidmenį išsaugant jūsų šalies istorinį, kultūrinį, literatūrinį, meno, mokslo bei filosofinį paveldą ir perduodant jį kitoms kartoms, kartu kuriant intelektualinį ir moralinį jūsų visuomenės potencialą. Išliko nepamirštami prisiminimai, nes man buvo pristatyti šiuolaikiniai bibliotekos principai, saugomos turtingos knygų kolekcijos, brangių ir retų rankraščių pavyzdžiai. Linkiu visokeriopos sėkmės įamžinant Lietuvos žmonių kultūrinį palikimą“, – rašoma ponios M. Alijevos laiške.

Dėkodama Nacionalinės bibliotekos vadovui R. Gudauskui už nuoširdų priėmimą, Azerbaidžano pirmoji ponia pakvietė Lietuvos nacionalinę biblioteką užmegzti bendradarbiavimo ryšius su Azerbaidžano bibliotekomis ir su vizitu apsilankyti Azerbaidžane.