Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 22 d.

Žydų mokslinių tyrimų instituto delegacijos vizitas

Birželio 22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje apsilankė Žydų mokslinių tyrimų instituto (angl. Institute for Jewish Research, YIVO) delegacija, kuri šiuo metu dalyvauja tarptautinėje ekskursinėje programoje „Lietuvos ir Lenkijos pažinimo kelionė: išskirtinai YIVO“ (angl. „Lithuania & Poland Study Tour: exclusively for YIVO“). Šio turo vadovas – Trinity College (JAV) profesorius Samuelis Kassowas, kuris per Judaikos tyrimų centro atidarymą gegužės 23 d. skaitė paskaitą „Žydiškojo Vilniaus unikalumas“.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas svečiams pristatė atnaujintą biblioteką, jos misiją ir sukurtas naujas erdves.

YIVO direktorius Jonathanas Brentas pristatė „YIVO Vilniaus projektą“, papasakojo, kokia šio projekto svarba ir kaip buvo išsaugotos žydiškos knygos nuo sovietmečiu grėsusio sunaikinimo.

Judaikos tyrimų centro metodininkė-tyrėja Kristina Dūdaitė svečiams papasakojo apie naują centro įgyvendinamą projektą „Žinių apie žydų kultūros paveldą stiprinimas: serija akademinių paskaitų“. Vykdant šį projektą siekiama išsamiau supažindinti visuomenę su žydų kultūros paveldu. Kartu buvo pristatyti ir „YIVO Vilniaus projekto“ rezultatai, kuriuos pasiekė Nacionalinės bibliotekos „YIVO Vilniaus projekto“ komanda per dvejus metus.

Svečiai taip pat apsilankė centro surengtoje parodoje „Strašuno bibliotekos žmonės ir knygos“ ir iš arti susipažino su Judaikos tyrimų centru, jo vadovė Larisa Lempertienė pristatė čia saugomus žydų dokumentus.