Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 22 d.

Lietuvoje kuriami autoritetiniai įrašai – VIAF sistemos dalis

Įgyvendindama vieną iš svarbiausių strateginių tikslų – būti patikima žinių ir informacijos prieigų plėtros partnere, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir OCLC (Online Computer Library Center) pasirašė sutartį dėl dalyvavimo VIAF (Virtual International Authority File) sistemoje. Pagrindinis VIAF tikslas – sujungti pasaulio šalių nacionalinių bibliografijos tarnybų rengiamus autoritetinius įrašus į bendrą viešos prieigos sistemą, kurioje randamos šalies ar regiono aprobuotos autoritetinio įrašo formos, atitinkančios viso pasaulio vartotojų poreikius vartoti įrašus norima kalba, rašmenimis ar rašyba. VIAF sistemoje nuo 1998 m. iki dabar dalyvauja 38 šalių nacionalinės bibliotekos ir kitos organizacijos, atsakingos už nacionalinių autoritetinių įrašų rengimą.

Asmenų, kolektyvų, giminių, teritorinių arba geografinių vardų, antraščių, temų, prekės ženklų autoritetinių įrašų duomenų bazė Nacionalinėje bibliotekoje kuriama nuo 1993 metų. Šiuo metu duomenų bazėje yra 840 303 įrašų. Duomenų bazės paskirtis, sujungiant įvairius asmenų, kolektyvų, giminių ir kt. vardų variantus, – kontroliuoti bibliografinius įrašus, palaikyti katalogo paieškos ir identifikavimo funkcijas. Autoritetinių įrašų sudarymas suteikia galimybę identifikuoti išteklius pagal temą ir juos susieti.

Autoritetinius įrašus rengia Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių ir Kauno apskrities viešoji bibliotekos. Autoritetinių įrašų duomenų baze naudojasi visos Lietuvos valstybinės reikšmės, viešosios, mokslo ir studijų institucijų, mokyklų bibliotekos, taip pat dalis muziejų ir valstybės institucijų bibliotekų.