Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 9 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko kandidatų į prezidentus debatai ir jų aptarimas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pirmadienio vakarą vykusiuose debatuose populiariausi kandidatai prezidento rinkimuose Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė ir Saulius Skvernelis diskutavo apie užsienio, gynybos politiką ir teisinę sistemą, turėjo galimybę vienas kitam užduoti klausimų. Debatus Nacionalinės bibliotekos Konferencijų salėje stebėjo Lietuvoje reziduojančių ambasadų darbuotojai, kandidatų rinkimų štabų atstovai, politikos ekspertai, žinomi visuomenės veikėjai.

Debatus organizavo naujienų agentūra BNS, Rytų Europos studijų centras, Konrado Adenauerio fondas ir  Nacionalinė biblioteka. Jie buvo tiesiogiai transliuojami „BNS Lietuva“ „Facebook“ ir „Youtube“ paskyrose ir interneto svetainėje www.bns.lt. Taip pat buvo sudaryta galimybė retransliuoti debatus internetu visoms žiniasklaidos priemonėms.

Iš karto po beveik dvi valandas trukusio renginio Nacionalinės bibliotekos vaizdo studijoje politikos ekspertai aptarė įvykusius debatus. Savo nuomonėmis pasidalino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas, politologas dr. Laurynas Jonavičius, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas, diplomatas Vytautas Plečkaitis, gynybos ir saugumo ekspertas, Nacionalinės bibliotekos Vadovybės informacijos skyriaus vadovas Ignas Stankovičius. Diskusiją moderavo Nacionalinės bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas.

Ekspertai, vertindami debatus, vadino juos ir sėkmingu poros valandų skaidrumo pratimu, gera demokratijos pamoka, puikia galimybe stebėti kandidatų į prezidentus kūno kalbą, judesius, kalbėjimą tarp eilučių ir gebėjimą išlaikyti „raudonojo veido“ (ang. red face)  testą (S. Muravjovas), ir klampia, pilka diskusija be emocijų, kurios dalyviai nepadarė namų darbų, o vedėjas neuždavinėjo provokacinių klausimų (I. Stankovičius). Kai kas kandidatų pokalbyje pasigedo proveržio ar iššauto šūvio, naujų idėjų ir minčių, tačiau pažymėjo, kad tęstinumas ypač užsienio politikoje yra greičiau vertybė nei trūkumas (L. Jonavičius), dar kiti ieškojo panašumų ir skirtumų, lygindami kandidatus į prezidentus su buvusiais ir esama prezidente, pasigedo kitokios nuomonės (V. Plečkaitis). Tačiau visi diskusijos dalyviai buvo vieningi vertindami patį faktą – kandidatų debatai turi vykti. Tokių debatų formatas yra didelis žingsnis į priekį Lietuvos visuomenės politinės brandos kontekste.

Kviečiame žiūrėti visą debatų aptarimo diskusiją ›

Debatus galite žiūrėti čia ›

Daugiau informacijos apie Nacionalinėje bibliotekoje vykusį renginį:


Į kitus 2019 metų prezidento rinkimų debatus kviesime gegužės 13 d. Sekite mūsų naujienas www.lnb.lt

Daugiau nuotraukų ›