Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 6 d.

Karantino metu išaugo naudojimasis Nacionalinės bibliotekos nuotolinėmis paslaugomis

Paskelbus karantiną Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka laikinai sustabdė fizinį lankytojų aptarnavimą ir visą dėmesį sutelkė į nuotolinių paslaugų teikimą. Šis sprendimas pasiteisino su kaupu – statistika rodo, kad virtualūs lankytojai noriai naudojosi bibliotekos suteiktomis galimybėmis dirbti, mokytis ir prasmingai leisti laisvalaikį, o kai kurių paslaugų paklausa išaugo net keletą kartų.

Interaktyvios bibliotekos ibiblioteka.lt paslaugos yra teikiamos ne vienus metus, tačiau jos paklausa ypač išaugo pandemijos laikotarpiu. Vien nuo vasario mėnesio el. knygų skolinimasis išaugo 3,3 karto, o, palyginus su praėjusių metų balandžio mėnesiu, matyti daugiau kaip 4 kartus padidėjusi el. leidinių panauda.

Pastebimas ir kitų el. išteklių aktyvesnis naudojimas. Virtualaus kultūros paveldo portalo epaveldas.lt vartotojai atsisiunčia suskaitmenintų dokumentų, aukštos raiškos vaizdų, ieško su jiems rūpimais įvykiais susijusios informacijos. Nacionalinė biblioteka taip pat prenumeruoja užsienio duomenų bazes ir siūlo naudotis atvirosios prieigos ištekliais. Karantino metu skaitytojai dažniausiai naudojasi duomenų baze „JSTOR Collections“, taip pat populiarios „Taylor&Francis SHH Library and S&T Library“ ir „Wiley Online Library“ duomenų bazės. Visi šie elektroniniai ištekliai nuotoliniu būdu prieinami Nacionalinės bibliotekos vartotojams, turintiems galiojantį skaitytojo pažymėjimą.

Kita svarbi Nacionalinės bibliotekos veiklos kryptis – įvairaus pobūdžio renginiai. Dalis jų karantino laikotarpiu buvo nufilmuota bibliotekos TV studijoje ir įkelta į Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalą. Pasikeitusios veiklos sąlygos lėmė naujų rubrikų atsiradimą: kartu su kolegomis iš kitų padalinių buvo sukurtas vaikams skirtų tiesioginių transliacijų ciklas „Rankdarbiai namisėdoms“, inicijuoti ciklai „Meno edukacijos“ ir „Biblioterapija iš namų“, taip pat organizuoti knygų pristatymai ir pokalbiai apie šiandienos aktualijas. Bendradarbiaujant su partneriais buvo nufilmuota paskaitų psichologijos ir sveikos gyvensenos temomis, sukurta kitokio pobūdžio įrašų.

Statistiniai rodikliai rodo, kad nuo kovo 13 d. daugiau nei 20 proc. išaugo Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanalo prenumeratorių skaičius ir dabar kanalą stebi 2 410 vartotojų. Taip pat per šį laikotarpį virtualioje erdvėje buvo paskelbta beveik dvigubai daugiau vaizdo įrašų nei pirmaisiais šių metų mėnesiais ir 3 kartus daugiau nei tuo pačiu metu 2019-aisiais. Atitinkamai išaugo įrašų peržiūrų skaičius. Iki kovo 12 d. šiais metais buvo užfiksuotos 31 339 peržiūros, o nuo kovo 13 d. iki gegužės 5 d. – 100 940. Tai yra daugiau nei 4 kartus išaugęs vaizdo turinio žiūrimumas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. 

Balandžio 27 d. atvėrusi duris lankytojams, Nacionalinė biblioteka kviečia ir toliau aktyviai naudotis nuotolinėmis paslaugomis. O jei prireiktų atvykti į biblioteką, prašome susipažinti su svarbiausia lankytojų aptarnavimo informacija.

Infografikas (atsisiųsti PDF ›)