Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 23 d.

Virtuali ekskursija po Nacionalinės bibliotekos parodą, skirtą Vilniaus Gaonui

Parodos „Shenot Eliyahu / Elijo metai: Vilniaus Gaono įtaka Lietuvos žydų kultūrai“ kuratorė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos skyriaus vadovė dr. Lara Lempertienė kviečia į virtualią ekskursiją, kurioje turėsite galimybę susipažinti su unikaliais parodos eksponatais.

Parodoje pristatoma Vilniaus Gaono asmenybė, jo intelektinė ir pedagoginė veikla, įtaka Vilniaus žydams, jų mentalitetui ir kultūrai. Eksponuojami išminčiaus gyvenimą atspindintys dokumentai, Gaono ir jo mokinių darbai. Vienas svarbiausių parodos eksponatų yra Vilniaus Gaono sinagogos pinkas (metraštis), saugomas YIVO žydų mokslinių tyrimų institute Niujorke. Šis ypatingos reikšmės rankraštis eksponuojamas pasitelkiant holograminę projekciją. „Ekspozicija, parengta Nacionalinėje bibliotekoje saugomos Judaikos kolekcijos pagrindu, iliustruoja jos gausą ir įvairovę. Taip išreiškiama pagarba Gaono paveldui ir pripažįstamas jo aktualumas“, – sako dr. L. Lempertienė.

Parodos partneriai: Lietuvos valstybės istorijos archyvas, Lietuvos centrinis valstybės archyvas, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus ir Žydų mokslinių tyrimų institutas YIVO Niujorke. Informacinis partneris – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Rėmėjos – Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.

Maloniai kviečiame žiūrėti parodos pristatymo vaizdo įrašą:

Taip pat galite žiūrėti parodos atidarymo oficialiosios dalies vaizdo įrašą ›