Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. birželio 27 d.

Nacionalinėje bibliotekoje lankėsi pirmosios Lenkijos ir Lietuvos ponios

Birželio 27 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje apsilankė Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Lenkijos pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda. Čia viešnios buvo supažindintos, kaip Lietuvos bibliotekos pritaikytos įvairių poreikių žmonėms, joms pristatyta Nacionalinės bibliotekos geroji patirtis sprendžiant tinkamos aplinkos – infrastruktūros ir informacijos – prieinamumo klausimus. Pirmajai poniai A. Kornhauser-Duda pristatytas ponios D. Nausėdienės globojamas ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas „Knygų startas“. Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas svečiams aprodė naują paslaugų, skirtų akliesiems ir silpnaregiams, erdvę, pasakojo apie netradicines Nacionalinės bibliotekos paslaugas, TV studijos veiklą, medijų ir kūrybinių dirbtuvių PATS SAU pasiekimus.

Susitikime akcentuota, kad Lietuvos bibliotekos pastaraisiais metais sėkmingai įvykdė keletą svarbių projektų, padėjusių šias įstaigas pritaikyti skirtingų poreikių asmenims. Kalbėta apie šalies viešųjų bibliotekų tinklo pritaikymą autizmo spektro sutrikimų turintiems asmenims. Pasidžiaugta, kad bibliotekose centralizuotai vykdomi specialūs senjorų auditorijai skirti informacinio raštingumo mokymai, nes yra nustatyta, kad dėl nepakankamo informacinio raštingumo gebėjimų vyresnio amžiaus asmenys patiria tam tikrą atskirtį. Pažymėta, kad Lietuvos viešosios bibliotekos tokių sprendimų gausa ir mastu išsiskiria iš kitų valstybinių viešųjų įstaigų, ir dalį šių projektų inicijuoja ir įgyvendina Nacionalinė biblioteka. Vienas jų – specialus paslaugų ir modernios įrangos paketas akliesiems ir silpnaregiams, kuriuo šiuo metu yra aprūpintos visų Lietuvos apskričių viešosios bibliotekos.

Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente A. Kornhauser-Duda ir D. Nausėdienė apžiūrėjo knygų parodą, dalyvavo projekto „Knygų startas“ renginyje. Svarbiausias šio ankstyvojo skaitymo skatinimo projekto tikslas – užauginti Lietuvoje pirmąją kartą vaikų, kurių skaitymo patirtis prasideda nuo pirmųjų dienų, skatinti skaitymą šeimoje ir padėti jauniems tėvams įsisąmoninti ankstyvojo skaitymo svarbą, suteikti jiems reikalingų priemonių ir žinių. Išskirtinio pristatymo metu pirmosios Lenkijos ir Lietuvos ponios bendravo su mažaisiais bibliotekos lankytojais, lietuviškai ir lenkiškai skaitė jiems specialiai projektui sukurtą knygą „Kapt kapt kapt“, apdovanojo vaikus „Knygų starto“ lauknešėliais.

Pirmosios ponios sakė, kad keliamas tikslas užauginti nuo pirmųjų dienų skaitančią vaikų kartą – labai svarbus, tuo pačiu ragino padėti vaikams išsirinkti jiems aktualias bei įdomiais knygas, kad skaitymas taptų ne tik pareiga, bet ir būtų malonus. Ponia A. Kornhauser-Duda pastebėjo, kad tokios paslaugos, kurias teikia dirbtuvės „Pats sau“, kaip ir kitos netradicinės Lietuvos nacionalinės bibliotekos paslaugos, gali padėti į bibliotekas pritraukti dar daugiau žmonių.

Pirmosios Lenkijos ponios vizito Lietuvoje tikslas – birželio 28 d., Prezidentūros Kolonų salėje vyksianti tarptautinė konferencija „Informacijos prieinamumas žmonėms su negalia“. Konferencija skirta Lietuvos ir Lenkijos valstybių viešojo sektoriaus socialinės, švietimo, sveikatos, kultūros, užimtumo, teisės ir kitų sričių specialistams, atsakingiems už paslaugas, viešąjį administravimą, informacijos rengimą ir teikimą žmonėms, turintiems negalių, bei privataus sektoriaus atstovams, siūlantiems produktus ir paslaugas neįgaliesiems. Konferenciją globoja Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Lenkijos pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda.

Arūno Sartanavičiaus nuotr.