Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2021 m. gruodžio 20 d.

Generalinio direktoriaus vizitas Dubajuje atvėrė naujų tarptautinio bendradarbiavimo perspektyvų

Gruodžio 11–19 dienomis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas su dalykiniu vizitu lankėsi Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai), kur dalyvavo pasaulinėje parodoje „Expo 2020“ ir susitikimuose dėl tarptautinio ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo plėtros galimybių.

Parodoje „Expo 2020“ R. Gudauskas gyvai apžiūrėjo Lietuvos paviljone įrengtą Nacionalinės bibliotekos stendą – specialiai šiai parodai sukurtą interaktyvų pasakojimą apie lietuvių grožinės literatūros pradininką Kristijoną Donelaitį ir garsiausią jo kūrinį „Metai“. Gruodžio 14 d. bibliotekos vadovas dalyvavo diskusijų forume „Apmąstymai apie švietimą permainų pasaulyje“ (angl. Rethinking Education for a World of Change), čia kartu su kitais kviestiniais svečiais, žinomais ir pripažintais savo sričių atstovais iš viso pasaulio, dalijosi patirtimi ir įžvalgomis apie šiandienę švietimo situaciją bei ieškojo būdų, kaip suteikti jaunimui daugiau galimybių augti ir klestėti. Diskusijoje R. Gudauskas atskleidė Nacionalinės bibliotekos, aktyvios kultūrinės edukacijos lauko dalyvės, indėlį (tiek per kasdienę veiklą, tiek vykdant nacionalinio lygmens projektus) ir išryškino neabejotiną bibliotekų vaidmenį ir potencialą mokymosi visą gyvenimą srityje. Daugiau apie diskusiją, organizuotą per gruodžio 12–18 d. vykusią teminę savaitę „Žinios ir mokymasis“ (angl. Knowledge and Learning), skaitykite čia.

Gruodžio 15–16 d. Nacionalinės bibliotekos vadovas dalyvavo oficialiuose susitikimuose, kuriuose buvo aptartos tarptautinio ir tarpinstitucinio bendradarbiavimo plėtros galimybės. Susitikime su JAE Kultūros ir turizmo departamento vadovais sutarta keistis leidiniais, inicijuoti kūrinių vertimą į arabų kalbą, įgyvendinti bendrus vaikų knygų iliustruotojų projektus ir organizuoti kitas bendradarbiavimo veiklas. Šalys sutarė keistis siūlymais dėl ketinimų protokolo turinio suformavimo. Susitikimo metu Nacionalinei bibliotekai padovanota nemažai vertingų leidinių, plačiai pristatančių šalies kultūrą ir istoriją.

Vizito metu R. Gudauskas taip pat lankėsi JAE prezidento rūmuose ir jo bibliotekoje Kasr al Vatan (Qasr Al Watan) Abu Dabyje, Šardžos viešojoje ir Abu Dabio vaikų bibliotekose. Susitikimuose ypatingas dėmesys buvo skirtas Nacionalinės bibliotekos veiklai: pašnekovai domėjosi mūsų patirtimi įgyvendinant nacionalinio lygmens projektus, inicijuojant tarpsektorinį bendradarbiavimą, lyderystės sklaida kultūros sektoriuje plėtojant infrastruktūrą ir užtikrinant kvalifikacijos kėlimą. Pažintis su JAE kultūros paveldu ir jo saugojimo bei sklaidos galimybėmis įkvėpė naujoms kultūrinės diplomatijos iniciatyvoms.

Baigiamasis oficialaus vizito renginys vyko gruodžio 18 d. „Expo 2020“ Lietuvos paviljone „Openarium“, čia pristatytas mūsų kuriamos Nacionalinės bibliotekos modelis, veiklos ir strateginės kryptys. R. Gudauskas atskleidė biblioteką kaip modernią ir unikalią erdvę, atvirą kūrybai, tvarumui, bendruomeniškumui ir naujovėms.

Nacionalinės bibliotekos vadovo oficialaus vizito programos organizatoriai – parodos „Expo 2020“ Lietuvos paviljono komanda (Aplinkos ministerija) ir Lietuvos ambasada JAE. Paroda veiks iki 2022 m. kovo 31 d.