Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap

Renginiai ir parodos

Renginio iliustracija

Su profesore Adachiara Zevi – apie meną ir atmintį

2023 m. rugsėjo 5 d. 18.00 val. – 19.30 val.

Europos žydų kultūros dienos proga maloniai kviečiame į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos tyrimų centro kartu su partneriais Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi ir Lietuvos kultūros institutu organizuojamus renginius. Šių metų Europos žydų kultūros dienos tema – Atmintis. Apie atminties ir meno, architektūros bei paminklų santykius papasakos iš Italijos atvykusi profesorė Adachiara Zevi.

Rugsėjo 5 d. (antradienį) 18 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje prof. Adachiara Zevi ir prof. Giedrė Jankevičiūtė kalbės tema „Menas ir atmintis. Archeologijos ir šiuolaikinio meno dialogas“ (Art in Memory. Dialogue between archeology and contemporary art). Pokalbis vyks anglų kalba.

1961 m., tiesiant Fiumičino greitkelį, buvo atkasta viena seniausių pasaulyje Ostijos sinagoga, statyta pirmaisiais mūsų eros amžiais. Sinagogos liekanose nuo 2002 m. vyksta šiuolaikinio meno bienalė „Arte in memoria“ (Įmeninta atmintis). Ją kuruoja prof. Adachiara Zevi. Žinomi menininkai kviečiami permąstyti santykį su atmintimi ir kurti su šia konkrečia vieta susijusius kūrinius. Jie vėliau eksponuojami sinagogos griuvėsiuose, dalis ten ir pasilieka, taip archeologinė vietovė tampa šiuolaikinio meno muziejumi po atviru dangumi.

Šis pokalbis atskleis, kaip vyksta dialogas tarp archeologijos ir šiuolaikinio meno, kaip atgaivinama sinagogos funkcija, nors pačios sinagogos nebėra. Atmintis nėra orientuota vien tik į praeitį, ji nėra suakmenėjusi paminklų ar atsikartojančių ritualų pavidalu, o menas kaip tik ir padeda sukurti jungtį tarp dabarties žmonių, atminties, praeities ir kultūros.

Atminties temos ypač reikšmingos šį rugsėjį, kai minime Vilniaus geto sukilimo ir likvidavimo 80-ąsias metines.

Garsioje Italijos žydų šeimoje gimusi Adachiara Zevi yra architektė ir meno istorikė, Bruno Zevi fondo, skirto aktualinti ir skleisti istorinį ir kultūrinį paveldą, susijusį su jos tėvo gyvenimu ir darbais, prezidentė, Mačeratos, Florencijos, Bolonijos, Milano, Palermo ir Neapolio dailės akademijų dėstytoja.

Prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė yra dailės istorikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja. Profesorė aktyviai prisideda prie žydų paveldo studijų ir memorializacijos, jos iniciatyva Vilniuje atidengti penki žydų dailininkams skirti atminimo akmenys.

Trumpai apie paskaitą

Data
rugsėjo 5 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus (Naugarduko g. 10)
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Renginio kalba
anglų k.
Organizatoriai ir partneriai
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, Lietuvos kultūros institutas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“