Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gegužės 15 d.

Surengtas 8-asis tarpdalykinis diasporos tyrėjų seminaras

Gegužės 12 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyrius surengė 8-ąjį kasmetinį seminarą, skirtą diasporą tyrinėjantiems mokslininkams ir visiems, besidomintiems šiomis temomis. Dalis seminaro dalyvių sugrįžta kasmet arba kone kasmet. Kai kurie dalyvavo pirmą kartą.

Seminaro pradžioje Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus darbuotoja Dalia Cidzikaitė prisiminė, kad idėja rengti tarpdalykinius lietuvių diasporos tyrėjų seminarus, kurių dalyviai dalytųsi mintimis apie vykdomus tyrimus ir padėtų vieni kitiems rasti reikiamus šaltinius, kilo, kai Nacionalinėje bibliotekoje buvo surengtas tarptautinis Baltijos šalių paveldo tinklo (The Baltic Heritage Network, BaltHerNet) seminaras. D. Cidzikaitė taip pat akcentavo, kad seminaruose siekiama sukurti neformalią atmosferą, todėl sąmoningai neakcentuojami dalyvių mokslo laipsniai, pedagoginiai vardai. Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė pasidžiaugė, kad šis seminaras yra jos pomėgis, jame jai įdomu ir gera būti. J. Budriūnienė pabrėžė, kad seminarų bendrasis vardiklis – diaspora, tačiau šiuose renginiuose galima sužinoti, ką veikia labai skirtingomis temomis besidomintys tyrėjai.

Pirmoje seminaro dalyje dominavo su menais, kultūra susijusios temos. Muzikologė Aušra Strazdaitė-Ziberkienė aptarė kelis kartus JAV gyvenusio kompozitoriaus, pirmosios lietuvių operos „Birutė“ autoriaus Miko Petrausko eksponatų, saugomų Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyriuje, tyrimų problematiką. Muzikologas Darius Kučinskas pasidalijo patirtimis iš savo kelionių į JAV: papasakojo apie darbo lituanistiniuose archyvuose specifiką, pažintis su JAV lietuvių visuomenininkais, muzikais. Į diasporos tyrėjų seminarus vis sugrįžtanti literatūrologė Akvilė Šimėnienė kalbėjo apie diplomato, vertėjo Povilo Gaučio ir ispanistės, literatūrologės Birutės Ciplijauskaitės gilų intelektualinį ryšį išeivijoje, pasidalijo mintimis apie darbą archyvuose JAV. Lietuvos nacionalinio muziejaus istorikė Giedrė Milerytė-Japertienė gyvai, vaizdingai papasakojo apie rengiamą didelę migracijos istorijos parodą, daugiau dėmesio skirdama ekspedicijai į Pietų Ameriką. Anot istorikės, siekiama „suartinti Lietuvoje ir už jos ribų gyvenančius asmenis“.

Po pertraukos istorikas Viktoras Bilotas aptarė vėliausius tyrimus apie Sibiro lietuvius. Rašytoja Sandra Bernotaitė pasidalijo lietuvių literatūros sklaidos diasporoje ir vertimų į užsienio kalbas vizija, skatino kūrybiškai žiūrėti į iššūkius, problemas. Politologė Ieva Padolskytė, bene jauniausia seminaro dalyvė, aptarė antrosios kartos Pietų Amerikos lietuvių grįžtamąją migraciją į sovietinę Lietuvą, tautinės identifikacijos problemą jų gyvenimo pasakojimuose. O istorikė Ina Ėmužienė trumpai pristatė sovietinės Lietuvos viešąją komunikaciją lietuvių diasporai Šiaurės Amerikoje. Lietuvos literatūros ir meno archyvo vadovas Juozapas Blažiūnas supažindino su šio archyvo 2022 m. iš užsienio gautais dokumentais ir planuojamais darbais 2023 m. O pačioje seminaro pabaigoje D. Cidzikaitė papasakojo kone detektyvinę istoriją apie Kanadoje gyvenusią lietuvę rašytoją Magdaleną Raškevičiūtę-Eggleston ir 1955 m. išėjusį jos romaną su autobiografiniais motyvais „Mountain Shadows“. Džiugu, kad pagaliau pavyko gauti šios knygos egzempliorių. Jis artimiausiu metu papildys Nacionalinės bibliotekos fondus.

Į diskusijas įsitraukė, patirtimis ir nuomonėmis laisvai, neformaliai dalijosi ir tie, kurie patys neskaitė pranešimų. Seminare aktyviai dalyvavo naujoji Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) atstovė Lietuvoje Skirma Kondratas, jos sutuoktinis istorikas, visuomenininkas, ilgametis Vilniaus universiteto muziejaus direktorius Ramūnas Kondratas, LRT radijo žurnalistė, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto doktorantė Rūta Kupetytė, Nacionalinės biblotekos Lituanistikos skyriaus tyrėjas istorikas Juozas Skirius ir daugelis kitų.

Vakare seminarą tęsė prof. dr. Aušros Martišiūtės-Linartienės knygos „Juozas Vaičkus – lietuviško teatro ir kino spiritus movens“ (Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2022) pristatymas. Renginyje dalyvavo knygos autorė A. Martišiūtė-Linartienė, doc. dr. Žydronė Kolevinskienė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai skaitė knygos ištraukas.

Diasporos tyrėjų seminaro nuotraukų albumas