Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. birželio 1 d.

Vokiško kino vakarai Nacionalinėje bibliotekoje

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Goethe’s institutas Lietuvoje birželį kviečia pamatyti keturis vokiečių filmus: „Geismas ir garsas Vakarų Berlyne (1979–1989)“ (2015), „Beuysas“ (2017), „Svajonių kelias“ (2016) ir „Tonis Erdmannas“ (2016). Renginio partneris – Goethe’s instituto filmų archyvas.

Muzika, menas ir chaosas laukiniame 8-ojo dešimtmečio Vakarų Berlyne. Sienomis apjuostas miestas šiame dešimtmetyje tapo kūrybiniu subkultūros ir popkultūros lydymosi katilu. Gausūs vaizdo ir garso dokumentai, kuriuos filmui surinko Jörgas A. Hoppe, Klausas Maeckas ir Heiko Lange, – tai ir meilės prisipažinimas, ir dokumentinis filmas.

Josephas Beuysas – pirmasis vokiečių menininkas, kuriam skirta asmeninė paroda Guggenheimo muziejuje Niujorke. Praėjus 30 metų po jo mirties, vis dar neblėsta jo kaip vizionieriaus, pralenkusio savo laiką, įspūdis. Filme, pasitelkiant anksčiau neviešintą dokumentinę medžiagą, konstruojamas asociatyvus, gyvas kūrėjo portretas, skirtas jo originalioms ir ne visada suprastoms idėjoms.

Jaunos poros, Theres ir Kennetho santykiai išyra Kennetho motinai išgyvenus avariją. Po trisdešimties metų jųdviejų keliai netikėtai susikerta, tačiau jų gyvenimai jau pasikeitė negrįžtamai.

65-erių ekscentriškas patrakėlis muzikos mokytojas Winfriedas leidžia dienas kartu su savo senu šunimi. Dukra Inesa – visiška priešingybė. Ambicinga verslininkė keliauja po platų pasaulį konsultuodama įmones. Dėl šios priežasties tėvas ir dukra matosi retai, jie atitolę vienas nuo kito. Viskas pasikeičia netikėtai nugaišus Winfriedo šuniui – tėvas spontaniškai nusprendžia nieko nepranešęs aplankyti dukrą Bukarešte darbo metu. Norėdamas priartėti prie vis giliau į depresiją grimztančios dukros ir atverti jai akis, jis prisigalvoja neįtikėtinai komiškų eibių, prisistatydamas tai Vokietijos ambasadoriumi, tai persikūnydamas į konsultantą Tonį Erdmaną.

Visi kino seansai vyks Nacionalinės bibliotekos Konferencijų salėje (V a.). Filmai rodomi originalo kalba su lietuviškais subtitrais.