Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. birželio 19 d.

Naujos knygos Laisvalaikio skaitykloje

Kviečiame susipažinti su Laisvalaikio skaityklos naujienomis. Čia rasite naujausias lietuvių autorių ir pirmą kartą lietuviškai šiais metais išleistas pasaulio kūrėjų knygas.

Žmogus, kuris miega / Georges Perec. – Vilnius : Lapas, 2023. – 110, p.

Tai trumpas garsaus Prancūzijos rašytojo postmodernisto romanas. Autorius stengėsi modernizuoti literatūrinę kalbą atsisakydamas tuo metu įprastų istorijos konstravimo paradigmų.

Romanas, įkvėptas Franzo Kafkos kūrybos, analizuoja žmogaus santykį su pasauliu. Nors yra parašytas daugiau nei prieš penkiasdešimt metų, mūsų laikais šis kūrinys yra gal net aktualesnis, nei tuo metu, kai buvo sukurtas. Istorija apie paprasto, niekuo neišsiskiriančio jauno žmogaus gyvenimą, kai šis susiduria su psichologiniais sunkumais. Ji verčia susimąstyti apie gyvenimo prasmę, žmonių santykius, tikslus, apie tai, kas yra realu, o kas – tik sapnas.

Audrų sezonas / Andrzej Sapkowski. – Vilnius: Alma littera, 2023. – 383 p.

Ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje pamėgto fantastikos autoriaus, sukūrusio Raganiaus visatą, naujausia knyga lietuvių kalba. Joje pasakojama Geralto iš Rivijos istorija – tai atskira istorija, ji nėra kitų Raganiaus serijos knygų pagrindinio pasakojimo dalis. Knygą galima apibūdinti kaip Geralto priešistorę, neturinčią įtakos pagrindinei ankstesnėse knygose aprašytai istorijai. Nepaisant to, „Audrų sezone“ netrūksta Raganiaus pasauliui būdingų politinių poteksčių, intrigų ir nuotykių. 

Raudonasis badas: Stalino karas prieš Ukrainą / Anne Applebaum. – Vilnius: Tyto alba, 2023. – 462 p.

Dar ne taip seniai etninės Rusijos sienos buvo gerokai nusidriekusios į Rytus. Didžiąja Rusija tapo tik tada, kai Rostovo ir Krasnodaro srityse beveik neliko iki tol gyventojų daugumą sudariusių ukrainiečių. Viena pagrindinių priežasčių – vietinių gyventojų išnaikinimas sukeliant badą.

JAV žurnalistės knyga padės skaitytojui susipažinti su šio sąmoningai sukelto ir milijonus gyvybių nusinešusio bado priežastimis, tikslais, politinėmis bei istorinėmis prielaidomis. Autorė pagrindžia, kad Ukrainoje 1931–1933 m. vykdytas Holodomoras buvo kelis šimtus metų trukusio rusų mėginimo sunaikinti ukrainiečių tautą kulminacija. 

Ukrainos karo audrose: savanorio iš Lietuvos dienoraštis / Arūnas Kumpis. – Vilnius: Briedis, 2023. – 315 p.

Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, pastaroji sulaukė tūkstančių kovoti atvykusių užsienio savanorių. Ši knyga – tai Arūno Kumpio, savanorio iš Lietuvos, pasakojimas apie karo Ukrainoje patirtis, dalyvavimą vykdant misijas karščiausiuose taškuose – Donbaso, Charkivo ir Chersono frontuose. 

Tai pirmas tokio pobūdžio leidinys Lietuvoje, jame pateikiam autentiška karo Ukrainoje istorija autoriaus akimis.

Ką veikia Japonija / Andrius Kleiva. – Vilnius : Tyto alba, 2023. – 382 p.

Autorius, jau daugiau nei penkeri metai gyvenantis Japonijoje, stengiasi pristatyti Lietuvai šią tolimą užsienio šalį tokią, kokią regi savo akimis. Religija, papročiai, maistas ir daugybė kitų temų, galinčių sudominti svetima kultūra besidomintį skaitytoją. 

Autorius ne tik pateikia savo paties mintis, bet ir kalbina vietos gyventojus, jų gyvenimo istorijos taip pat pateikiamos knygoje.

Be šių kūrinių, artimiausiomis savaitėmis Laisvalaikio skaityklą papildys daugiau nei 100 naujų knygų, kurios gali sudominti ne tik istorijos, sociologijos ar fantastikos, bet ir detektyvų, romantinių istorijų, siaubo žanro mėgėjus.