Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. birželio 21 d.

Išleistas trečiasis Pranės Dundulienės knygos „Lietuvių šventės: tradicijos, papročiai, apeigos“ leidimas

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras pristato Pranės Dundulienės leidinį „Lietuvių šventės: tradicijos, papročiai, apeigos“. Tai jau trečiasis itin didelio skaitytojų dėmesio sulaukusios knygos leidimas.

Etnologė prof. habil. dr. Pranė Dundulienė, nepaprastai smalsi ir darbšti mokslininkė, gilinosi į daugelį etnologijos sričių (parašė 15 veikalų), tačiau jos širdį labiausiai traukė dvasinė kultūra, ypač tikėjimai, papročiai, mitai ir simboliai. Etninę kultūrą ji tyrė kaip visos tautos kultūrą: kėlė papročių kilmės hipotezes, ieškojo sąsajų su visuomenės socialine raida, žmogaus psichologija.

Knygoje „Lietuvių šventės: tradicijos, papročiai, apeigos“ aprašomos visos kalendorinės lietuvių metų šventės. Remdamasi gausiais etnografinėse ekspedicijose surinktais duomenimis, istorijos šaltiniais, tautosaka, autorė išsamiai aptaria kalendorinių švenčių papročius, apeigas, personažus, atskleidžia švenčių kilmę, jų ryšį su gamta, žemės darbais, parodo jų prasmę ir reikšmę lietuvio dvasiniam gyvenimui.

Leidinį įsigyti galima Nacionalinėje bibliotekoje veikiančiame knygyne, kurį rasite šalia Registracijos ir informacijos punkto II aukšte (Gedimino pr. 51, Vilnius), taip pat ją galima įsigyti ir internetu www.melc.lt.

Informacija apie įsigijimą teikiama ir el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Knygos viršelyje – Merginos su lietuvių tautiniais rūbais portretas. Nežinomas autorius, XX a. I p.