Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. birželio 29 d.

„Mikas Petrauskas – pirmosios lietuviškos operos kūrėjas“ – nauja virtuali paroda portale epaveldas.lt

2023-ieji – kompozitoriaus, solisto, vargonininko Miko Petrausko metai (1873–1937). Sukanka 150 metų nuo jo gimimo. Lietuvos muzikos istorijos puslapiuose šis muzikas užima ypatingą vietą: jis ne tik atliko didžiulį šviečiamąjį darbą skleisdamas tautinę muzikinę kultūrą sudėtingu XX a. pr. laikotarpiu – ugdė atlikėjus, švietė klausytojus, bet ir gilinosi į lietuvių liaudies muzikos šaknis ir įtraukdavo folkloro elementus į savo kūrybą.

Ypatingas Petrausko nuopelnas – pirmosios lietuviškos operos „Birutė“ (libreto autorius – Gabrielius Landsbergis-Žemkalnis) sukūrimas. Opera buvo skirta atlikti mėgėjų kolektyvui, sukurta per kelis mėnesius, todėl jos muzikinis audinys buvo nesudėtingas, melodingas ir kupinas lengvai atpažįstamų folkloro intonacijų. „Birutės“ premjera įvyko 1906 m. lapkričio 6 d. Vilniaus miesto salėje (dabar – Lietuvos nacionalinė filharmonija). Dabar ši diena minima kaip lietuvių tautinės operos gimimo diena.

Nors „Birutė“ tapo dideliu postūmiu formuojantis Lietuvos profesionalaus operos teatro pagrindams, tolesnė lietuviškos operos meno raida pagreitį įgavo tik po Lietuvos valstybės atkūrimo įsteigus Valstybės operos teatrą ­– 1933 m. Kaune buvo pastatyta Jurgio Karnavičiaus „Gražina“. Antrąją savo operą „Eglė žalčių karalienė“ M. Petrauskas sukūrė ir pastatė 1924 m. JAV, kur gyveno nuo 1907 m. Ši opera buvo sudėtingesnis ir labiau išplėtotas kūrinys nei skubiai kurta „Birutė“, o ir pats autorius ją vadino „Grand opera“. Kaip ir statant „Birutę“, kompozitorius pats nuveikė didelę dalį organizacinių darbų: mokė dainuoti ir vaidinti solistus bei chorą, surado dirigentą, nusamdė orkestrą, paruošė ir atliko Žalčio partiją. Kaune „Eglė žalčių karalienė“ buvo pastatyta 1939 m.

Portale epaveldas.lt dviejuose virtualios parodos „Dvi Miko Petrausko operos“ skyriuose lankytojai gali susipažinti su istoriniais kompozitoriaus operų fragmentų garso įrašais, kuriuos įdainavo skirtingi atlikėjai, spektaklių programėlėmis, klavyrais bei dramomis, pagal kurias buvo sukurti operų libretai. Taip pat galima pamatyti dailininko, scenografo Liudo Truikio kostiumų eskizus operos „Eglė žalčių karalienė“ premjerai Kauno valstybės teatre 1939 m., M. Petrausko portretus ir operos atlikėjų nuotraukas bei kitus su operomis susijusius objektus.

Paroda eksponuojama epaveldas.lt, ją galite peržiūrėti čia. Linkime malonių įspūdžių!