Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. liepos 3 d.

Nacionalinėje bibliotekoje įvyko jai dedikuoto muzikinio kūrinio „Pranašystė“ pasaulinė premjera

Birželio 30 ir liepos 1 dienomis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje nuskambėjo šiai erdvei sukurtas vieno įtakingiausių Europos kompozitorių austro Beato Furrerio kūrinys.

Laikomas vienu svarbiausių šiuolaikinės muzikos kompozitorių, padaręs didelę įtaką visos Europos muzikos formavimuisi paskutiniais dešimtmečiais B. Furreris pasaulinę premjerą Lietuvoje pristatė pirmą kartą. Nacionalinėje bibliotekoje atliktas naujasis kūrinys „Prophezeiungen“ (išvertus iš vokiečių kalbos  – „Pranašystė“) parašytas balsui, bosiniam klarnetui ir akordeonui.

Pasak B. Furrerio, visą gyvavimo laikotarpį Nacionalinė biblioteka saugojo ir liudijo sudėtingą Lietuvos valstybingumo kelią bei tautos sąmonę. Darbuotojams ne kartą rizikuojant teko gelbėti lietuviškas knygas tiek per nacių, tiek per sovietų okupaciją. Nuo Sąjūdžio pradžios iki pat šių dienų Nacionalinė biblioteka išliko aktyvus visuomenės procesų centras. B. Furrerį sužavėjo ne tik monumentali ir išskirtinė architektūra, erdvės akustika, bet ir šios vietos reikšmė mūsų valstybei. 

Pasaulinio garso kompozitoriaus kūrinio dedikacija tam tikrai erdvei – kultūriškai svarbus įvykis, tarsi asmeninis autoriaus susisaistymas su vietove ir tam tikras įspaudas miesto ir visos šalies istorijoje. Todėl, pasak Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus prof. dr. Renaldo Gudausko, tai neįkainojama dovana bibliotekai, suteiksianti kūrybinį postūmį.

„Visos bibliotekos bendruomenės vardu kuo nuoširdžiausiai dėkoju už neįkainojamą dovaną – jaudinantį kultūros įvykį – muzikinį kūrinį, dedikuotą mūsų bibliotekai. Šiuolaikinis gyvenimas neatsiejamas nuo muzikos, ji yra tapusi natūralia mūsų gyvenimo dalimi. Muzika, atliekama gyvai ar sklisdama per šiuolaikines medijas, praturtina mūsų kasdienybę, skatina mąstyti apie amžinąsias vertybes. Priimame šią Beato Furrerio dovaną kaip svarbų jėgos šaltinį naujoms bibliotekos veikloms ir meninėms idėjoms“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Pasaulinės premjeros Nacionalinėje bibliotekoje koncertą išradingai vedė kultūros inovacijų agentūros „Meno genas“ vadovas, kompozitorius Matas Drukteinis ir „LENsemble Vilnius“ vadovas, kompozitorius ir dirigentas Vykintas Baltakas.

B. Furrerio kūryba įvardijama kaip „konceptualioji muzika“ – kiekvienas kūrinys kuriamas naudojant naują nuosekliai vystomą muzikinę koncepciją. Kompozitorius paaiškina: „Muzikos komponavimas manęs taip nedomintų, jeigu tiesiog atkartočiau jau ir taip žinomą bei veikiančią garsinę koncepciją, užuot žengęs netyrinėtomis kryptimis. Žinoma, yra kūrinių, kurie sukurti, remiantis ta pačia idėja, tačiau net ir tuo atveju tokia muzikinė idėja atsiskleidžia nauju požiūrio kampu.“

Nacionalinės bibliotekos erdvei sukurtoje kompozicijoje muzikas remiasi prancūzų filosofo, antropologo ir etnografo Claude’o Levi-Strausso istorija, aprašyta knygoje „Liūdnosios atogrąžos“ (Tristes Tropiques). Joje pasakojama apie vienos Brazilijos genties vyresnįjį, kuris pasitraukia į pensiją ir pradeda dainuoti. Jis dainuoja įvairių asmenų, gyvūnų ir mitologinių figūrų balsais – jiems priskirtu aukščiu ir registru.

„Ši istorija mane sudomino apmąstant pačios dainos idėją, ypač melodiją – jos įvairiapusiškumą, kaip daugybės skirtingų tarpusavio muzikinių gijų, skambesio, atsižvelgiant į kūno padėtis, tembrinių savybių derinį“, – atskleidė kompozitorius B. Furreris.

Kūrinį kompozitoriaus pageidavimu publikai pristatė kviestinės šiuolaikinės muzikos žvaigždės iš skirtingų šalių, ne kartą atlikusios B. Furrerio kūrinius anksčiau.

Vokalo partiją atliko latvių mecosopranas Helena Sorokina. Auksinio balso dainininkės interesų laukas itin platus – nuo bažnytinės vokalinės muzikos iki Edithos Piaf programų, nuo klasikos iki naujausios aistros šiuolaikinei muzikai. Šiai atlikti ypač naudinga jos absoliuti klausa – įgimtas gebėjimas tiksliai įvardyti girdimo garso aukštį.

Bosiniu klarnetu grojo italas Marco Sala – šiuolaikinėje muzikoje besispecializuojantis atlikėjas, dirbantis su tokiais kolektyvais kaip „New Art and Music Ensemble Salzburg“ (NAMES) ir Antonio Vivaldi orkestru. Kartu kūrinį atliko Vokietijoje reziduojantis ukrainiečių akordeonininkas Romanas Yusipey, koncertuojantis su „Cremerata Baltica“ ir kaip solistas.

Apie Beatą Furrerį

Šveicarijoje 1954 m. gimęs B. Furreris aukščiausio lygio muzikinį išsilavinimą įgijo Vienoje. Austrijos sostinėje 1985 m. įkūrė vieną žymiausių Europos šiuolaikinės muzikos kolektyvų „Klangforum“, kuriam vadovavo iki 1992 m., su šiuo kolektyvu jis vis dar bendradarbiauja kaip dirigentas. Greta įspūdingų simfoninių ir instrumentinių kūrinių B. Furreris yra produktyvus operų kompozitorius.

Pirmą operą „Die Blinden“ (1989 m.) jis sukūrė Vienos valstybinės operos užsakymu, o 2006 m. jo garsinio teatro spektaklis „FAMA“ pelnė Venecijos bienalės „Auksinį liūtą“. 2019 m. jo naujausia opera „Violetter Schnee“ buvo pastatyta Berlyno valstybinėje operoje.

Už didžiulius meninius pasiekimus B. Furreriui 2003 m. buvo įteiktas Vienos miesto muzikos prizas, 2005 m. jis tapo Berlyno menų akademijos nariu. 2014 m. apdovanotas Austrijos valstybės Didžiuoju prizu, o 2018 m. – Ernsto von Siemenso fondo muzikos premija už gyvenimo nuopelnus.

Apie projektą „Muzika Vilniui“

Tarptautinis įvietintos muzikos festivalis „Muzika erdvėje“ pristato programos „Vilnius 700“ dalį „Muzika Vilniui. Pasaulio kompozitorių kūriniai sostinės erdvėms“.

Septynioms šalims ir kultūroms atstovaujantys pasaulyje pripažinti šiuolaikinės muzikos kompozitoriai specialiai Vilniaus 700 metų jubiliejui sukūrė naujus kūrinius pasirinktoms sostinės vietoms. Šių autorių kūryba pristatoma prestižinėse koncertų salėse ar festivaliuose nuo Niujorko iki Tokijo. Kūrinių pasaulinės premjeros nuskambėjo jų pasirinktose erdvėse.

Projektas prasidėjo gegužės 6-ąją ir baigsis liepos 6-ąją. Dalyviai – garsūs Japonijos, Vokietijos, Italijos, Ukrainos, Lenkijos, Austrijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kompozitoriai, pakviesti sukurti po kūrinį savo pačių pasirinktai Vilniaus vietai. Projekto metu, be šių kūrinių pasaulinių premjerų, pristatoma ir platesnė kviestinių kompozitorių kūrybos panorama.