Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. liepos 4 d.

Įvyko ankstyvojo skaitymo skatinimo mokymai bibliotekininkams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama Skaitymo skatinimo programos, kurią finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, 2019–2024 metų planą, organizavo mokymus viešųjų bibliotekų darbuotojų kompetencijoms skaitymo skatinimo srityje gerinti.

Nacionalinė biblioteka vykdo ankstyvojo skaitymo skatinimo projektą „Knygų startas“, kurio misija – skleisti žinią apie ankstyvojo skaitymo svarbą tėvams ir visiems, kurie susiję su pačiais mažiausiais skaitytojais. O bibliotekininkai yra vieni svarbiausių žmonių šiame tik prasidedančiame vaiko skaitymo kelyje. Todėl neatsitiktinai būtent bibliotekų darbuotojų kvalifikacijai ankstyvojo skaitymo skatinimo srityje kelti šiemet buvo skirtas specialus dėmesys.

Mokymai, į kuriuos buvo kviečiami visų Lietuvos regionų bibliotekų darbuotojai, įgyvendinti bendradarbiaujant su apskričių viešosiomis bibliotekomis. Dešimt mokymų ankstyvojo skaitymo skatinimo tematika (po du srautus Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės viešojoje bibliotekoje) vedė „Family Lab Academy“ atstovės: edukologė, „Family Lab Academy“ įkūrėja, Kauno kolegijos lektorė Jovita Starkutė ir Klaipėdos padalinio vadovė ir kūrybinių veiklų vadovė Indrė Neimantė.

Lektorės pristatė ankstyvojo ugdymo naudą ir svarbą, galimus skaitymo būdus ir galimybes, ankstyvojo skaitymo formas, būdus, kaip skaitymą jungti su kitomis ugdymo formomis. Mokė, kaip kurti skaitymo aplinką įvairiose erdvėse, kokias priemones naudoti, akcentavo, kas svarbu kuriant istoriją, kas labiausiai įsimenama žiūrinčiajam. Praktinėje mokymų dalyje bibliotekininkai kūrė priemones ir istorijas, bandė įvairias užsiėmimų vedimo technikas, pristatė savo parengtas istorijas. Lektorės pabrėžė, kad Lietuvos bibliotekininkai yra puiki, pozityvi ir ieškanti auditorija, džiaugėsi, kad savo patirtį ir žinias galėjo perduoti šiame sektoriuje dirbantiems kolegoms. Mokymuose iš viso dalyvavo per 170 bibliotekų darbuotojų.