Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. liepos 4 d.

Nacionalinei bibliotekai perduoti istoriniai Nijolės Bražėnaitės-Lukšienės-Paronetto laiškai

Šių metų rugpjūčio 26 d. Nijolei Bražėnaitei-Lukšienei-Paronetto sukanka 100 metų. Šia proga Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka liepos 3 d. pakvietė gerbiamos Nijolės bičiulius ir visus besidominčiuosius į vakarą, skirtą šiai sukakčiai paminėti. Renginyje buvo pristatyta literatūrologės, rašytojos Laimos Vincės sudaryta knyga „Apie anuos nepamirštamus laikus: Juozo Lukšos-Daumanto ir Nijolės Bražėnaitės susirašinėjimas“. Joje publikuojami dviejų jaunų žmonių – Nijolės ir Juozo – meilės laiškai.

Renginio metu knygos sudarytoja Nacionalinei bibliotekai perdavė vertingą dovaną ‒ N. Bražėnaitės laiškus J. Lukšai-Daumantui, liudijančius ne tik dviejų jaunų žmonių romantišką meilės istoriją, bet ir jų didžiulį pasiaukojimą dėl tėvynės. Laiškuose atsiskleidžia tvirta valia siekti ne tik asmeninės laimės bei laisvės, bet kilnesnio tikslo – mūsų visų, Lietuvos laisvės.

Liepos 18 d. įvyko oficialus laiškų dovanojimo sutarties pasirašymas. Dokumentą pasirašė dovanotoja Laima Vincė Sruoginis ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Generalinio direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Aidas Sinkevičius.

Nacionalinė biblioteka dėkoja už išskirtinę dovaną – originalius, pačios N. Bražėnaitės spausdinimo mašinėle surinktus laiškus su ranka atliktais prierašais. Tikimės, kad laiškai sulauks skaitytojų, norinčių prisiliesti prie nepaprastą istoriją bylojančių artefaktų, dėmesio.