Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. liepos 5 d.

Tarptautiniam menų ir kultūrinės edukacijos tinklui „ACEnet“ pirmininkauja Lietuvos atstovai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka iki 2024 m. pirmininkauja tarptautiniam menų ir kultūrinės edukacijos tinklui „ACEnet“. Tinklo susitikimuose Europos menų ir kultūros edukacijos srityse dirbantys praktikai, kūrėjai ir sprendimų priėmėjai dalinasi valstybių narių patirtimi, aptaria aktualius neformaliojo švietimo klausimus ir iššūkius. 

Liepos 4 d. tinklo narių susitikime Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja mokslui ir strateginei plėtrai Ingrida Veliutė ir Nacionalinės bibliotekos kultūrinės edukacijos koordinatorė Jolita Bečienė pristatė Kultūrinės edukacijos sistemos galimybes ir Kultūros paso – priemonės, leidžiančios moksleiviams valstybės lėšomis naudotis įvairiomis kultūros ir meno paslaugomis, tendencijas. 

„Naujausiame strateginiame dokumente – Lietuvos ateities vizijoje „Lietuva 2050“ identifikuota, jog šalia ekonominio konkurencingumo, švietimo, sveikatos, nacionalinio saugumo ne mažiau svarbi yra ir Lietuvos kultūrinė tapatybė, kurią turime ugdyti nuo pirmųjų žmogaus gyvenimo dienų, ir šiam ugdymui vienareikšmiškai padeda įvairiausi kultūrinės edukacijos metodai“, – sakė I. Veliutė.

Susitikime dalyvavusi Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato švietimo programų vadovė Dalia Stabrauskaitė pristatė būsimo naujojo UNESCO kultūrinio ir meninio ugdymo modelio kūrimo planus. Supratimo agentūros „Xwhy“ ir „Critical“ tyrėja Rasa Goštautaitė pristatė kultūros įstaigų įsitraukimo į suaugusiųjų mokymosi visą gyvenimą procesą galimybių tyrimą. Portugalijos instituto „Politécnico de Leiria“ UNESCO meno ir kultūros vadybos, miestų ir kūrybiškumo programos mokslo ir technikos koordinatorė Ligia Afonso pristatė būsimo „ACEnet“ tinklo narių susitikimo, vyksiančio 2023 m. lapkričio 13–14 d. Portugalijoje, gaires. 

„ACEnet“ – tai tarptautinis tinklas, vienijantis Europos šalių politikus, akademikus, viešojo ir nevyriausybinio sektoriaus atstovus, dirbančius meno, kultūros ir švietimo srityse. Šiuo metu tinklas vienija virš 70 asmenų iš 31 Europos valstybės.