Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. liepos 5 d.

Stiprinamas Nacionalinės bibliotekos ir Lituanistikos tyrimo centro Čikagoje bendradarbiavimas

Liepos 5 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje svečiavosi Lituanistikos tyrimo centro Čikagoje (JAV) valdybos pirmininkė Kristina Lapienytė. Susitikime su Nacionalinės bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku ir Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktore dr. Jolanta Budriūniene aptartos pastaruoju metu išryškėjusios naujos tarpinstitucinio bendradarbiavimo perspektyvos. Kalbėta apie bendras veiklas aktualinant lietuvių išeivijos kultūrinį paveldą, rankraštinių ir publikuotų dokumentų skaitmeninimo projektų galimybes, lietuvių diasporos tematikos mokslo tyrimų intensyvinimą.

Susitikimo dalyviai aptarė rengiamos atnaujintos tarpinstitucinio bendradarbiavimo sutarties projektą. Jos pasirašymas numatytas artimiausi metu.

Nacionalinė biblioteka ir Lituanistikos tyrimo centras bendradarbiavimą pradėjo iš karto Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Tuo metu Nacionalinei bibliotekai buvo ypač aktualu savo fondus pildyti lietuvių išeivijoje leista periodine spauda ir knygomis. Į Lituanistikos tyrimo centrą Nacionalinės bibliotekos darbuotojai vykdavo talkinti kataloguojant ten saugomas knygas.

Svarbus bendras Nacionalinės bibliotekos ir Lituanistikos tyrimo centro darbas yra išsamus Lietuvių išeivijos bibliografijos leidinys, aprėpiantis 1945–2000 m. lietuvių diasporos išleistą spaudos masyvą.