Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. liepos 12 d.

Tarptautinio valiutos fondo leidiniai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka primena apie galimybę naudotis nemokama prieiga prie Tarptautinio valiutos fondo (TVF) duomenų bazės „eLibrary“.

TVF, skatindamas 190 šalių narių pasaulinį bendradarbiavimą, nuolat seka jų ekonominę būklę, vertina gresiančias rizikas, teikia pagalbą, organizuoja mokymus ekonomikos valdymo klausimais. Ši veikla vykdoma pasitelkiant TVF tyrimus ir statistinę medžiagą.

Elektroninė biblioteka „eLibrary“ yra sukaupusi daugiau nei 23 000 publikacijų. Tai laisvai prieinami el. ištekliai – knygos, periodiniai leidiniai, statistinių duomenų rinkiniai, tyrimų medžiaga. Naujausius ir kitus TVF leidinius rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą Ištekliai Duomenų bazėsUžsienioTarptautinių organizacijų leidiniai › IMF eLIBRARY. Pristatome rekomenduojamų visateksčių leidinių sąrašą.

Kviečiame susipažinti su TVF „eLibrary“ naujienomis:

Knygos viršelisCountering the Financing of Terrorism

Knyga skiriama kovai su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu. Aptariami šios veiklos iššūkiai bei gerosios praktikos pavyzdžiai. Leidinyje pristatomos temos: terorizmo finansavimo rizikos, privataus sektoriaus vaidmuo ardant teroristų finansavimo tinklus, finansinės žvalgybos duomenų rinkimas ir panaudojimas kovojant su terorizmu, terorizmo rėmėjų baudžiamasis persekiojimas ir sankcijos, tarptautinis bendradarbiavimas stabdant terorizmo finansavimą. Knygoje pateikiama TVF, Jungtinių Tautų, Egmonto finansinės žvalgybos grupės, Interpolo ir Europolo ekspertų medžiaga.

 

Knygos viršelisData for a Greener World: A Guide for Practitioners and Policymakers

Struktūrizuotoje diskusijoje pateikiamas ekonominių ir finansinių klimato kaitos rodiklių įvertinimas. Remiantis klimatologų ir ekonomikos mokslų atstovų duomenimis, siekiama sukurti klimato kaitos analizes atskiroms šalims. Leidinyje ne tik atskleidžiamos klimato kaitos problemos, bet ir pateikiami praktiški ir inovatyvūs problemų sprendimo būdai. Taip pat aptariama, kaip fiksuoti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą gamybos ir vartojimo sektoriuose, kokios rizikos kyla pereinamuoju laikotarpiu, kokie yra valstybės sienas peržengiančių klimato pokyčių aspektai.

 

Knygos viršelisFinance and Development, June 2023

Kas ketvirtį leidžiamame žurnale TVF darbuotojai bei tarptautiniai ekspertai pateikia naujausią informaciją apie tarptautinę finansų sistemą, pinigų politiką, ekonomikos vystymąsi, skurdo mažinimą ir kitus svarbius klausimus. Birželio mėnesio numeryje ypač daug dėmesio skiriama jėgoms, ardančioms nusistovėjusią tarptautinę prekybos sistemą: Rusijos karui su Ukraina bei geopolitiniam susiskaldymui. Taip pat apžvelgiama, kaip pasaulinę prekybą keičia technologiniai ir politiniai veiksniai, tokie kaip klimato kaita ir socialinė lygybė.

 

Knygos viršelisThe Rise of the Walking Dead: Zombie Firms Around the World

Per pastaruosius du dešimtmečius TVF, atlikęs daug tyrimų, parengė naują duomenų rinkinį apie nerentabilias, nemokias įmones – „zombius“. Daroma išvada, kad tokių įmonių skaičius auga, jis ypač padidėjo per globalią finansų krizę ir COVID-19 pandemiją. Stebima tokių įmonių neigiama makrofinansinė įtaka: veikiančių įmonių finansiniai rezultatai nuolat mažėja tose pramonės šakose, kuriose funkcionuoja daugiau „zombių“. Tyrėjai daro išvadą, kad šalyse, kur bankai stipresni ir formuojama griežta makroprudencinė politika, yra mažiau „zombių“, o veikiančios įmonės yra stipresnės.

 

Knygos viršelisWorld Economic Outlook, April 2023: A Rocky Recovery

Tarptautinio valiutos fondo Tyrimų skyrius prognozuoja, kad ekonominis augimas, 2022 m. sudaręs 3,4 procento, 2023 m. sumažės iki 2,8 procentų, o 2024 m. stabilizuosis ties 3,0 procentų riba. Ypač žymus augimo sulėtėjimas prognozuojamas besivystančių šalių ekonomikoms – 1,3 procento 2023 m. Bendroji, globali infliacija, 2022 m. siekusi 8,7 procento, dėl krintančių žaliavų kainų 2023 m. sumažės iki 7,0 procentų. Manoma, kad infliacijos didėjimas iki 2025 m. yra mažai tikėtinas.