Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. liepos 12 d.

Paroda „Išmanusis miestas 9“

Liepos 18 d. kviečiame į architektūros ir urbanistikos parodą „Išmanusis miestas 9“ Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.

„Išmanusis miestas 9“ – nacionalinis ir analogų Lietuvoje neturintis architektūrinis ir urbanistinis projektas, jungiantis Lietuvos Respublikos institucijas, savivaldybes ir architektūros, urbanistikos, inžinerijos, kraštovaizdžio architektus profesionalus, taip pat aukštųjų mokyklų studentus, drauge siekiančius atkurti mažuosius miestus ir padidinti jų konkurencingumą Lietuvos miestų kontekste.

Rengiamo konkurso tikslas – identifikuoti problemines Lietuvos regionų viešąsias erdves ir prisidėti sprendžiant opias jų socialines problemas. Projektas skatina Lietuvos regionus atrasti savo identitetą, kurti miestų gyventojams ir jų lankytojams patrauklias erdves, skirtas darbui bei laisvalaikiui, atnaujinti senuosius statinius ir pastatus išsaugant jų autentiškumą. Konkurso dalyviai savo darbuose akcentuoja ateities miestų darnumą, ekologiškumą, taršos mažinimą bei energetinių resursų taupymą. Dalyviai pateikia idėjas ir projektus, atitinkančius projekte dalyvaujančių savivaldybių poreikius bei lūkesčius.

Per 9-ius metus sukurta 260 projektų – tai ateities vizijos savivaldybių teritorijoms. Dalis jų jau yra realizuoti: Elektrėnuose įrengtas rekreacinis parkas, Kuršėnuose – išmanusis tiltas, Tauragėje statoma arena ir kiti.

Šioje parodoje eksponuojami 54 projektai, sukurti Anykščių, Tauragės, Mažeikių, Lazdijų, Vilniaus, Šalčininkų, Molėtų, Jurbarko rajonų ir Druskininkų savivaldybėms. Studentų ir profesionalų sukurti projektai – išmaniojo miesto koncepcijos – bus realiai įgyvendinti atnaujinant šias savivaldybes.

Konkurso nugalėtojus vertina kompetentinga komisija, kurią sudaro įvairių sričių ekspertai – žinomi architektai, urbanistai, statybų sektoriaus atstovai iš Lietuvos ir užsienio. Tarp komisijos narių – vienų žinomiausių pasaulio architektų studijų atstovai Fokke Moerel (MVRDV studijos partnerė ir architektė) ir Gianluca Racana („Zaha Hadid Architects“ vadovas).

Nugalėtojai skelbiami dviejose kategorijose. Šių metų nugalėtojai:

Pirmoji vieta profesionalų kategorijoje atiteko architektūros studijos „Architektūros linija“ komandai, kurią sudaro Faustas Lasys, Simonas Čaikauskas. Ši komanda parengė projektą

Vilniaus rajono savivaldybei – „Europos geografinio centro pritaikymas visuomenės ir turizmo reikmėms“.

Pirmoji vieta studentų kategorijoje atiteko Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentei Liucijai Rutkauskaitei, Anykščių rajono savivaldybei parengusiai nestandartinių architektūrinių sprendimų – „Bioklimatinė architektūra. Žemės energijos aspektas. Menininkų rezidencija Onixti“. Darbo vadovas prof. Sigitas Kuncevičius.

Projektą globoja Aplinkos, Vidaus reikalų, Kultūros ir Susisiekimo ministerijos.

Konkursą organizuoja žurnalas „STRUCTUM“, aktualus su architektūros ir statybos pramone susijusioms įmonėms ir organizacijoms, asociacijų vadovams, valdžios institucijų darbuotojams, verslininkams.

Parodą apžiūrėti lankytojai galės liepos 18 d. – rugpjūčio 27 d. Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje.