Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. liepos 17 d.

Pasirašyta Nacionalinės bibliotekos ir Lituanistikos tyrimo centro Čikagoje bendradarbiavimo sutartis

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas per darbo vizitą Čikagoje susitiko su Lituanistikos tyrimo centro tarybos pirmininku dr. Robertu Vitu. Susitikimo metu pasirašyta atnaujinta dvišalė bendradarbiavimo sutartis. Ji užtikrins abiejų institucijų tolesnį sklandų bendradarbiavimą aktualizuojant kultūrinį lietuvių išeivijos paveldą, vykdant dokumentinio ir rankraštinio archyvo skaitmeninimo projektus, vystant lietuvių išeivijos tematikos mokslo tyrimus, Lietuvos kultūros paveldo turinio sklaidą JAV.

Nacionalinė biblioteka ir Lituanistikos tyrimo centras bendradarbiauja nuo 1990 metų. Tuo laiku Nacionalinei bibliotekai buvo ypač aktualu fondus pildyti lietuvių išeivijoje leista periodine spauda ir knygomis. O į Lituanistikos tyrimo centrą Nacionalinės bibliotekos darbuotojai vykdavo padėti kataloguoti ten saugomas knygas. 2002 m. bendradarbiavimas buvo įtvirtintas sutartimi, pasirašyta tuomečio Nacionalinės bibliotekos direktoriaus dr. Vlado Bulavo ir Lituanistikos tyrimo ir studijų centro vadovo dr. Jono Račkausko.

Pastaraisiais metais vis aktyviau skaitmeninamas paveldas, o suskaitmenintas atveriamas visuomenei. Su tuo siejama ir lietuvių diasporos paveldo tyrimų plėtra vystant tyrimų rezultatų sklaidos galimybes. Nacionalinė biblioteka ir Lituanistikos tyrimo centras sutarė kartu plėtoti šios srities projektus.