Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. liepos 18 d.

Bibliotekos vadovo vizitas Jungtinėse Amerikos Valstijose

Liepos 13–18 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas darbo reikalais vieši Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pagrindinis vizito tikslas – kartu su Čikagos lietuvių bendruomene paminėti Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 90-metį.

Šia įsimintina proga Balzeko lietuvių kultūros muziejuje buvo parengta dokumentinė paroda, Čikagos lietuvių jaunimo centre parodytas Amerikos lietuvių teatro „Viltis“ spektaklis „Lituanica“, Čiurlionio galerijoje atverta Nacionalinės bibliotekos interaktyvi paroda. Bibliotekos vadovas taip pat dalyvavo Šaulių sąjungos vėliavų rikiuotėje ir iškilmingose eitynėse, Dariaus ir Girėno pagerbimo ceremonijoje prie jiems skirto paminklo Market parke ir kituose minėjimo renginiuose.

Vizito metu pasirašytos bendradarbiavimo sutartys. Su Lituanistikos tyrimo centru pasirašyta atnaujinta dvišalė bendradarbiavimo sutartis užtikrins tolesnį sklandų abiejų institucijų bendradarbiavimą aktualizuojant lietuvių išeivijos kultūros paveldą, vykdant dokumentinio ir rankraštinio archyvo skaitmeninimo projektus, plėtojant lietuvių išeivijos tematikos mokslo tyrimus, Lietuvos kultūros paveldo turinio sklaidą JAV. Su Čikagos lietuvių jaunimo centru pasirašytoje sutartyje įtvirtintas bendradarbiavimas aktualinant Lietuvos kultūrinę ir istorinę medžiagą, lietuvių išeivijos kultūros paveldą, vykdant mokslinę ir kultūrinę veiklą.

R. Gudauskas taip pat lankėsi vieno seniausių ir svarbiausių išeivijos dienraščių – laikraščio „Draugas“ redakcijoje, Balzeko lietuvių kultūros muziejuje. Su muziejaus vadove Sigita Balzekas buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės išeivijos kultūros paveldo aktualizavimo ir sklaidos srityse.