Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. liepos 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2023 m. 7–8-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus. Šiame numeryje apie savo visuomenei svarbią veiklą pasakoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė ir Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos Informacinių išteklių skyriaus vadovė Asta Kazakevičiūtė-Bankauskienė.

Karštas klausimas. Birželio 9 d. kultūros ministro įsakymu trejiems metams patvirtinta naujos sudėties Lietuvos bibliotekų taryba išsirinko pirmininką – ja tapo dr. Lina Šarlauskienė, Kauno kolegijos Bibliotekos ir mokslinės komunikacijos centro vadovė. „Tarp knygų“ redakcija pasiteiravo, su kokiomis mintimis ji imasi naujų darbų. Parengė Vaidenė Grybauskaitė.

Tema: leidybos tendencijos Europoje. Kaip sekasi Europos leidėjams išgyventi ne vieną krizę atnešusius pastaruosius metus? Kokie sunkumai paveikė šį sektorių? O gal yra ir sėkmės istorijų? Šiuos ir platų spektrą kitų klausimų aptarė birželio 15–16 d. Paryžiuje į kasmetę generalinę asamblėją susirinkę Europos leidėjų federacijos, kurios narė 20 metų yra ir Lietuvos leidėjų asociacija, atstovai. Straipsnį pagal Enrico Turrino 2022 m. leidybos rinkos apžvalgą parengė Asta Stirbytė.

Pokalbis. Geriausio 2022 m. bibliotekos vadovo vardą pelniusi Lietuvos audiosensorinės bibliotekos direktorė Inga Davidonienė pasakoja apie bibliotekoje jau nuveiktus ir būsimus darbus, kad negalią turintis žmogus taptų lygiateisiu kultūros vartotoju. Kalbėjosi Asta Stirbytė

Tyrėjui įdomu. Šiuo metu Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos specialistų baigiami rinkti bibliografiniai duomenys apie daugiau nei 1600 nepoligrafiniu būdu iki 1940 m. sovietinės okupacijos išspausdintų leidinių. Apie skirtingus jų spausdinimo būdus pasakoja Danguolė Narkevičienė.

Bibliotekų turtai. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugoma žymių žmonių korespondencija pasipildė dar vienu vertingu rinkiniu. Artėjant Nijolės Bražėnaitės-Lukšienės-Paronetto (g. 1923 m. rugpjūčio 26 d.) 100 metų sukakčiai, autentiškus pačios N. Bražėnaitės rašomąja mašinėle surinktus laiškus su ranka atliktais prierašais perdavė jos bičiulė ir knygos „Apie anuos nepamirštamus laikus: Juozo Lukšos-Daumanto ir Nijolės Bražėnaitės susirašinėjimas“ sudarytoja rašytoja Laima Vincė. Laiškų istoriją ir reikšmę apžvelgia Silvija Stankevičiūtė.

Žmogus ir laikas. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje birželio 29 d. atidaryta paroda „Chameleono spalvos 2.0.“ yra antroji paroda, skirta sovietmečio apmąstymams. Ekspozicijoje – Nacionalinės bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus fonduose saugomo informacinių tarnybų ELTA ir TASS 1986–1990 m. archyvo dalis, taip pat 1986–1995 m. neformaliojo konceptualaus meno pavyzdžiai. Juos aptaria Kęstutis Šapoka.

Biblioteka ir jos vardas. Pagėgių savivaldybės biblioteka Vilhelmo Storosto-Vydūno (1868–1953) vardu pavadinta dar tik prieš penkerius metus, bet jau turi su šio filosofo ir humanisto daugialype veikla susijusių tradicijų. Kaip bibliotekoje prasidėjo su šiuo kultūros šviesuliu susijusi veikla, kokie vykdomi nauji Vydūno idėjų įkvėpti sumanymai, pasakoja Milda Jašinskaitė-Jasevičienė.

Sukaktys. Vytautas Antanas Čepliauskas (1933–2011) žinomas ir kaip muzikas (dirigentas, chorvedys, muzikologas, muzikos pedagogas), ir kaip rašytojas. Praėjusį birželį V. Čepliauskas ir jį pažinojusieji būtų šventę šio talentingo kūrėjo 90 metų jubiliejų. Jo gyvenimo vingius ir darbus primena Jūratė Korsakaitė.

Geroji patirtis. Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos Metų nominacijų konkurse Trakų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Lentvario padaliniui miestų filialų kategorijoje skirtas „Kūrybiškiausios bibliotekos 2022“ prizas. Biblioteka pastebėta už inovatyvias skaitymo skatinimo iniciatyvas, netradicinių bei virtualių paslaugų plėtrą ir jų dermę su tradicinėmis paslaugomis. Šias veiklas pristato Jolanta Zakarevičiūtė.

Ką skaityti. Norisi prisėsti ant suolelio ir paskaityti saulėkaitoje, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Edita Kazakevičienė (profesionalimama).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose, taip pat internetu adresu www.melc.lt.

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos knygyną (Gedimino pr. 51, Vilnius) arba el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Vieno numerio kaina – 2,70 Eur.

Viršelyje

Nuotrauka iš stalo žaidimų renginio Palangoje „Ateik ir žaisk“ liepos 8 d. Radvilės Kucevičiūtės nuotr.