Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2023 m. rugsėjo 7 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atverta Beno Liandzbergio paroda „Gimęs (ne)priklausomybėje“

Rugsėjo 6 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidaryta jaunosios kartos menininko Beno Liandzbergio tapybos darbų paroda „Gimęs (ne)priklausomybėje“. Kūrėjas, pasitelkdamas sarkazmą, ironiją ir paradoksus, kelia klausimą, kaip ilgainiui mus veikia kolektyviniai pasirinkimai. „Gimęs (ne)priklausomybėje“ yra debiutinė personalinė B. Liandzbergio paroda.

Naconalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė Viktorija Pukėnaitė-Pigagienė, sveikindama autorių ir susirinkusiuosius, atkreipė dėmesį į su šia paroda dar pagausėjusią bibliotekos meno ir dokumentinių ekspozicijų pasiūlą, taip pat sveikino bibliotekoje stiprėjančią parodų rengimo komandą: „Nuo 2016 metų labai stengiamės stiprinti parodų veiklą <...>, džiaugiamės nauja komandos nare Milda Dainovskyte, kviečiame sekti, ką veikiame, nes kasmet siekiame parengti turiningą, turtingą parodų tinklelį.“ Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas perduotame sveikinimo žodyje minėjo, kad biblioteka vis aktyviau dalyvauja šiuolaikinio meno procesuose ir kuruojamomis parodomis pristato socialiai jautrias temas: „[B. Liandzbergio] tapybos darbuose susiduria kultūriniai, buitiniai, socialiniai paradoksai. Autorius negaili į savo kūrinius įberti tiek ironijos, tiek ir humoro, kviečia žiūrovą permąstyti (ne)priklausymo reikšmę. Džiugu, kad profesionalų karjerą pradedantys autoriai pasirenka savo kūrybą pristatyti Nacionalinės bibliotekos erdvėse.“

Menotyrininkas dr. Kęstutis Šapoka pasakojo apie šiuolaikinės dailės konceptualėjimą per pastaruosius porą dešimtmečių, pabrėždamas, kad B. Liandzbergio kūryboje regimas konceptualumas „nėra sausas, sugalvotas; po [juo] yra ir nuoširdumo ir skonio, ir humoro“. K. Šapoka taip pat džiaugėsi, kad Nacionalinėje bibliotekoje gausėja kokybiško meno parodų.

Parodos atidaryme dalyvavęs menininko tėvas dailininkas Linas Liandzbergis sveikino sūnų drąsiai įžengus į meno lauką ir džiaugėsi įgyvendinta tradicijos tąsa – pirmoji tėvo paroda taip pat buvusi Nacionalinėje bibliotekoje. B. Liandzbergis dėkojo renginio svečiams ir paragino pasimėgauti jo kūryboje įžvelgiamais paradoksais bei priešpriešomis.

*

Benas Liandzbergis (g. 1997 m.) gyvena ir kuria Vilniuje. Menininko paveikslai, objektai įkvėpti kolektyvinių kultūrinių patirčių, mados bei subkultūrų fragmentų. 2017–2022 m. jis studijavo Vilniaus dailės akademijoje (Įvietinto meno ir scenografijos katedra).

Paroda „Gimęs (ne)priklausomybėje“ Nacionalinės bibliotekos V a. atrijuje veiks iki lapkričio 9 d. Parodos lankymas bibliotekos darbo valandomis nemokamas.

Daugiau apie esamas ir buvusias Nacionalinės bibliotekos parodas skaitykite čia.