Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. rugsėjo 25 d.

Prof. dr. R. Gudauskas dalyvavo Azerbaidžano nacionalinės bibliotekos 100-mečio renginiuose

2023 m. minimas Azerbaidžano nacionalinės bibliotekos 100 metų jubiliejus. Ta proga Baku (Azerbaidžanas) rugsėjo 20–22 d. vyko tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija „Nacionalinės bibliotekos – tautų dvasinės atminties saugotojos“. Konferencijoje  Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas skaitė pranešimą „Lietuvos nacionalinė biblioteka kuria“ (angl. National Library of Lithuania in the creative process). Taip pat buvo pasirašyta dvišalė bendradarbiavimo sutartis su Azerbaidžano nacionaline biblioteka.

Tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos plenarinės sesijos pradžią paskelbė Azerbaidžano nacionalinės bibliotekos direktorius prof. Karimas Tahirovas. Įžanginį žodį tarė Azerbaidžano Respublikos kultūros ministras Adilas Karimlis. Pranešėjas atkreipė renginio dalyvių dėmesį, kad nacionalinės bibliotekos vaidina didelį vaidmenį propaguojant kultūrą visame pasaulyje. Jis pažymėjo, kad Azerbaidžano nacionalinė biblioteka yra tapusi viena moderniausių bibliotekų pasaulyje, klestinti ir kasdien besivystanti.

Azerbaidžano nacionalinės asamblėjos (Didžiojo Medžliso) Kultūros komiteto pirmininkė prof. Ganira Pašajeva bibliotekos darbuotojus vadino kultūros saugotojais, kalbėjo apie bibliotekos tradicijų ilgaamžiškumą ir ypatingą knygų bei bibliotekų vertę Azerbaidžane. Parlamento narys, akademikas Nizami Jafarovas vadino bibliotekas nacionaline garbe, kalbėjo apie nacionalinių bibliotekų vaidmenį formuojant žmonių intelektą.  

Po pristatymo Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius R. Gudauskas dalyvavo dalykiniuose susitikimuose ir diskusijose su Azerbaidžano Respublikos kultūros ministru Adilu Karimliu ir Azerbaidžano nacionalinės asamblėjos (Didžiojo Medžliso) Kultūros komiteto pirmininke prof. Ganira Pašajeva. Pasibaigus konferencijai susitiko su Azerbaidžano Respublikos Prezidentūros bibliotekos vadovu Mayilu Ahmadovu.

Antrąją konferencijos dieną prof. R. Gudauskas buvo pakviestas skaityti pranešimą Baku universitete. Ten susitiko su Baku universiteto vadovybe ir studentais. Buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės profesinėse bibliotekininkystės, informacijos ir komunikacijos srityse.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos vadovas susitiko ir su Azerbaidžano mokslo ir švietimo ministru Eminu Amrullayevu. „Apsilankiau ir susipažinau su STEAM  atvirosios prieigos centrais. Stiprinant tarptautinį bendradarbiavimą švietimo, mokslo ir kultūros srityse sutarta artimiausiu metu Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje priimti Azerbaidžano Mokslo ir švietimo ministro vadovaujamą delegaciją siekiant plačiau supažindinti su Nacionalinės bibliotekos veiklomis ir vykdomais tarpsritiniais projektais“, ­– informavo R. Gudauskas.

Konferencijos laikotarpiu vyko tradicinė ir elektroninių knygų paroda „Azerbaidžaniečių rankraščiai pasaulio bibliotekose“, demonstruotos iš pasaulio nacionalinių bibliotekų atsivežtos azerbaidžaniečių poeto ir mąstytojo Nizami Gandževio rankraščių skaitmeninės ir spausdintos kopijos.

Jubiliejaus proga atidarytos kelios bibliotekos istorijos knygų parodos: „Iš Nacionalinės bibliotekos aukso fondo“, „Iš mūsų nacionalinio muzikinio lobyno“ ir „Nacionalinės bibliotekos leidiniai“.