Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. spalio 11 d.

Skaitmeninės transformacijos iššūkis: Nacionalinės bibliotekos atvejis

Praėjusių metų rudenį Sofijoje (Bulgarija) tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „Komunikacija ir medija XXI amžiuje: edukaciniai ir profesiniai iššūkiai“ pristatytas tyrimas. Jo tikslas buvo išsiaiškinti, kaip Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje instituciniu lygmeniu pasireiškia perkeliamosios lyderystės kompetencijos ir kokių kyla iššūkių. Tyrimą atliko ir rezultatus pristatė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto mokslininkė dr. Saulė Jokūbauskienė. Išsamiau su tyrimo rezultatais galima susipažinti konferencijos pagrindu neseniai išleistame mokslo darbų rinkinyje.

Atsižvelgiant į tai, kad Nacionalinė biblioteka pasižymi transformacine lyderyste tarptautiniuose projektuose ir iniciatyvose, kuriuose reikalingos pagrindinės perkeliamosios kompetencijos pagal verslumo kompetencijų sistemą (Entrepreneurial Competences Framework), pranešime pristatyta Nacionalinės bibliotekos informacinių veiklų plėtra teikiant paslaugas ir skaitmeninės visuomenės perkeliamosios kompetencijos. Tyrimo metu buvo analizuojami Nacionalinės bibliotekos strateginiai dokumentai ir atliekama kokybinė ekspertų apklausa (dalyvavo 10 funkcinių padalinių vadovų). Klausimyną sudarė trys dalys: žinių visuomenės strategijos ir iniciatyvos; lyderystė; mokymasis: žinių įgijimas ir išlaikymas.

Tyrimo dalyviai apibrėžė svarbiausias organizacijos kompetencijas, reikalingas žinių darbuotojams, siekiantiems pagrindinio organizacijos tikslo. Tai gebėjimas greitai mokytis, valdyti informaciją, analitiškai ir globaliai mąstyti, būti kūrybiškiems, gebėti atlikti sudėtingas užduotis. Pagrindinėms organizacinėms kompetencijoms buvo priskirti tokie įgūdžiai: efektyvus problemų sprendimas, bendradarbiavimas, atsakomybė, susitelkimas į tikslą, komandinis darbas, kūrybiškumas. Apibrėždami svarbiausias žinių darbuotojų savybes, reikalingas sėkmingai šiuolaikinės organizacijos veiklai, tyrimo dalyviai įvardijo analitinį mąstymą, gebėjimą spręsti problemas skaitmeninėje aplinkoje, bendradarbiavimą, kritinį mąstymą, inovatyvumą ir kūrybiškumą.

Tyrimo rezultatai rodo, kad perkeliamosios kompetencijos visuomenės skaitmeninės transformacijos procese keičia organizaciją, o Nacionalinė biblioteka yra neatsiejama nuo šalies pažangos informacinės politikos, kultūros, švietimo, mokslo ir ekonomikos srityse. Transformuota Nacionalinė biblioteka tapo žinių erdve, itin svarbia informacinei ir žinių visuomenei.