Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. spalio 11 d.

Spalio kino seansai Nacionalinėje bibliotekoje

Spalį kviečiame net į septynis kino seansus Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Šį mėnesį Nacionalinės bibliotekos lankytojai turės galimybę išvysti du žinomus vokiečių kino kūrėjo Wimo Wenderso filmus, „Paryžius, Teksasas“ (1984) ir „Dangus virš Berlyno“ (1987). Seansus su Nacionaline biblioteka organizuoja Geothe’ės institutas Lietuvoje. Šį spalį taip pat kviečiame pasižiūrėti festivalio „Nepatogus kinas“ specialiai atrinktų filmų programą bibliotekoms. Šiuo filmus visiems kartu bendrame ekrane bus galima žiūrėti tuo pat metu su kitų Lietuvos bibliotekų žiūrovais, o po jų biblioteka ir festivalis kvies pasidalinti įspūdžiais ir pasikalbėti su virtualiai prisijungsiančiais svečiais.

Naujasis Delis yra viena pasaulio taršos sostinių. Visi gamtosaugos mūšiai jame atrodo pasmerkti pralaimėjimui. Tačiau broliai Saudas ir Nadeemas laikosi kitokio požiūrio. Jie kasdien gelbėja, slaugo ir atgal į pasaulį išleidžia juoduosius peslius – jų mieste paplitusius vanagus. Jų „gyvenimo darbas“ – tai pastangos bent truputį sumažinti taršą, prieš kurią laimėti kartais atrodo nebeįmanoma. Šis filmas yra pirmasis, laimėjęs geriausio dokumentinio filmo apdovanojimus ir Kanų, ir Sandanso festivaliuose.

Po filmo vyks pokalbis su gamtininku, fotografu Mariumi Čepuliu!

Andrijus ir Alisa, 16-mečiai karo pabėgėliai iš Ukrainos, buvo priversti laikinai įsikurti Vengrijos sostinėje Budapešte. Kol rusų bombos griauna jų gimtąjį Charkivą, Andrijus ir Alisa dirba mokytojais pabėgėlių mokykloje, protestuoja kurdami meną ir gatvės pasirodymus. Filmas atveria trapią paauglišką jų meilę, sekamą skaudžių skambučių iš Ukrainoje likusių artimųjų. Lengvos kasdienybės spalvos susipina su nuolat jaučiamu liūdesiu, traumine karo patirtimi ir neišvengiamu suvokimu, kad nerūpestinga jaunystė jau niekuomet negrįš.

Filmą pristatys vaikų edukatorė Lina Januškevičiūtė.

Angelai Damielis ir Kasielis nusileidžia į Berlyną, kuris po karo vėl pakilo. Išorinės žaizdos jau beveik išgydytos. Tiesa, miesto viduryje besidriekianti siena vis dar skiria Vokietiją į dvi dalis. Vaikščiodami tarp žmonių, apsisiautę tokiais pat lietpalčiais, angelai girdi kiekvieno praeivio mintis. Juos gali matyti tik vaikai ir neregys Peteris Falkas. Vieną dieną angelas Kasielis supranta, kad norėtų tapti žmogumi ir ne tik pajusti šąlančias rankas, pasimėgauti kava su cigarete, bet ir patirti emocijas, meilę.

Paulina ir Augustas vienas kitą myli jau 25 metus. Ji – buvusi Čilės kultūros ministrė ir aktorė. Jis daugelį metų buvo populiarus televizijos žurnalistas. Jie gyvena gražiame name, kurį prieš daugelį metų kartu pasistatė. Poros gyvenimas kupinas prisiminimų, kuriuos Augustas pamažu pamiršta, nes serga Alzheimeriu. Vyro atmintis blėsta, kol jis net nebeatpažįsta savęs veidrodyje. Tačiau nuolat šalia yra Paulina. Kuo daugiau jis pamiršta, tuo labiau ji jį myli. Ir nors pati Paulina yra pamiršta, jos jausmai mylimajam išlieka stiprūs.

„Kalnų žmogus“ nukels pas vienuolikametę Yangchen. Ji kasdien meldžiasi, kad ledynus tiriančio jos tėčio neužpultų „sniego liūtas“. Bet kas iš tiesų kelia grėsmę – mitinė būtybė ar globalinis atšilimas? Filmas „Kovinga mama“ pasakos apie motinas, kurių vaikų kelias į mokyklą ėjo per pavojingus traukinio bėgius. Jos nepasidavė ir nusprendė tam pasipriešinti.

Rusijos karinė invazija į Ukrainą 2022-ųjų vasarį pakeitė visų ukrainiečių likimus ir sudrumstė gyvenimą Europoje. Tiesiogiai karą patiriančiųjų pasirinkimai aiškūs – kariauti arba bėgti. Tačiau esant toliau nuo jo, klausimų daugėja: domėtis ar ignoruoti, tyliai aukoti ar vienyti jėgas ir aktyviai priešintis? Daugiau nei šimtas Lietuvos kino bendruomenės narių susibūrė į savanorišką kino projektą „Laiškas Ukrainai“, kurio tikslas – fiksuoti, kas šiuo sudėtingu metu vyksta mūsų šalyje.

Filmas pasakoja Treviso, žmogaus, kuris vieną dieną pasirodo dykumoje šalia Meksikos sienos, istoriją. Jis neturi jokių dokumentų, praradęs atmintį, be to, nekalba. Klajoklio kišenėje rasta vizitinė kortelė priklauso Voltui, jo broliui. Taip pavyksta išsiaiškinti, kad šis vyras – Trevisas, dingęs prieš ketverius metus. Jis savanoriškai pasirinko vienatvę, palikdamas savo namus, mylimą žmoną ir sūnų. Dabar vienintelis jo troškimas – juos surasti.

Vienas populiariausių Stepheno Kingo romanų „Tas“ atgyja kino ekranuose ir pasakoja apie JAV miestelį Derį, kuriame periodiškai vis dingsta koks nors vaikas, o suaugusieji gyvena toliau, lyg nieko nebūtų nutikę. Aiškindamasi miestelio vaikų dingimo paslaptį, septyni draugai atranda, jog dėl visko kaltas klounas Penivaisas. Vaikai stoja į lemtingą dvikovą – tiek su savo pačių baimėmis, tiek su šiurpiuoju Penivaisu.