Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 8 d.

Kviečiame prisidėti prie pagalbos Ukrainos kariams

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su partneriais tęsia 2022 m. pradėtą iniciatyvą gaminti apkasų žvakes Ukrainos kariams. Be aktyvių piliečių pagalbos sunkiai įsivaizduojama šios iniciatyvos sėkmė, tad vėl kviečiame visus prisidėti. Pasirinkite tinkamiausią būdą:

  • Rinkti ir mums pristatyti medžiagas apkasų žvakėms gaminti;
  • Savanoriauti gaminant ruošinius apkasų žvakėms;
  • Dalyvauti užliejant žvakes parafino ir vaško mišiniu;
  • Piešti dvasią pakeliančius piešinius kariams ir rašyti laiškus;
  • Megzti šiltas vilnones kojines, parūpinti šildukų ar atnešti šokolado plytelių;
  • Paremti finansiškai arba pakavimui reikalingomis medžiagomis (pakavimo juostos, žymekliai ir pan.).

Jei kilo klausimų ar norėtumėte prisidėti, kviečiame susisiekti el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. (tema „Apkasų žvakės“) arba telefonu +370 5 239 8580. Daugiau informacijos apie akciją ir savanorystės galimybes „Facebook“ grupėje Apkasų žvakės Vilnius / Окопні свічки Вільнюс.

Medžiagų rinkimas apkasų žvakėms

Šiuo metu renkame skardines, parafiną ir vašką apkasų žvakėms gaminti. Skardinės turi būti švarios, sausos ir be etikečių, skersmuo didesnis arba bent lygus skardinės aukščiui. Priimame ne didesnes nei 12 cm skersmens skardines. Aukštesnes nupjauna savanoriai. Ypač naudingos maltos kavos skardinės, jos nupjautos idealiai tinka žvakėms.

Vaško ir parafino tinka ir didesni gabalai, ir žvakigaliai ar net visos žvakės. Bičių ir kitokį vašką taip pat priimame.

Šį sezoną vašką ir parafiną padės rinkti net 30 viešųjų savivaldybių bei apskričių bibliotekų, tad medžiagas pristatykite į patogiausią biblioteką

Aktualiausia informacija apie Vilniaus medžiagų surinkimo punktus „Facebook“ grupėje.

Galimybės savanoriauti

Pernai Nacionalinės bibliotekos dirbtuvėse apsilankė ir padėjo gaminti ruošinius beveik 2 tūkst. savanorių. Be jų niekaip nebūtų pavykę paruošti ir užpilti net 35 tūkst. ruošinių. Tad savanoriauti kviečiame ir šį sezoną. Ruošiniai gaminami Nacionalinės bibliotekos kūrybinėse dirbtuvėse PATS SAU (1 aukšte, 114 kabinete). Galima ateiti tiek pavieniui, tiek grupėmis ar šeimomis (veikla tinkama mokiniams nuo 6 klasės, užskaitomos socialinės valandos). Reikalinga išankstinė registracija nurodytu telefonu ar elektroniniu paštu. Didesnėms grupėms būtina suderinti atvykimą, kad užtektų medžiagų ruošiniams gaminti.

Ruošinių užliejimas

Paruoštus ruošinius reikia užlieti. Tam skirtas vaškas ir parafinas rūšiuojami, kapojami ir lydomi dideliuose puoduose, paskui pilstomi į ruošinius, žvakės aušinamos ir pakuojamos. Darbas nėra paprastas, be to, atliekamas šaltuoju metų laiku pusiau lauko sąlygomis, tad tinkamas ne kiekvienam. Norinčiuosius prisidėti prie šios veiklos kviečiame registruotis grupėje Apkasų žvakės Vilnius / Окопні свічки Вільнюс ir laukti kvietimų (žvakės liejamos savaitgaliais, savanorių grupės kiekvienam savaitgaliui).

Malonios, šiltos ir saldžios dovanos, papildančios žvakių siuntinius

Lietuvoje gaminamos žvakės turi ne tik praktinę, bet ir simbolinę reikšmę Ukrainos kovotojams. Jos šildo ir primena apie mūsų palaikymą. Šią žinutę stengiamės pastiprinti į žvakių dėžes įdėdami vaikų laiškų ir piešinių, tad kviečiame kartu su mažaisiais parūpinti tokių papildomų dovanų.

Į dėžių ertmes tarp žvakių puikiai telpa jaukumo suteikiantys ir praktiški dalykai: megztos vilnonės kojinės, rankų ir pėdų šildukai, šokoladai ar energiniai batonėliai. Visa tai galima kartu su medžiagomis pristatyti į Nacionalinės bibliotekos kūrybines dirbtuves PATS SAU.

Galimybės prisidėti finansiškai ar kitaip

Žvakių gamybai dažnai nepakanka vien savanoriško darbo ar suneštinių medžiagų: reikia dujų parafinui lydyti, įrankių ir kartais papildomai nupirkti skardinių ar kitų medžiagų. Tad norintieji paaukoti keletą eurų dirbtuvėse ras tam skirtą taupyklę, o įmonės gali sudaryti paramos sutartį.

Darbui visada reikalinga plati lipni pakavimo juosta, stori (juodi, raudoni, mėlyni) žymekliai, kanceliariniai peiliukai ir jų geležtės, darbo ir vienkartinės pirštinės.

Kitos galimybės prisidėti

Savanoriauti renkant medžiagas ir gaminant žvakes galima ne tik Vilniuje, bet ir kituose miestuose: Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Jei apkasų žvakės nevilioja, visada galima prisidėti prie gyvybiškai svarbių maskuojančių tinklų pynimo Vilniuje ir kituose miestuose arba išsirinkti kitą priimtiną paramos formą. Kiekviena savanorystė ar parama tokia pat svarbi, kaip ir karo pradžioje. Net svarbesnė.

Razom do peremogi!