Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. lapkričio 10 d.

Nacionalinė biblioteka ir Krašto apsaugos ministerija pasirašė bendradarbiavimo sutartį

Susitarimą patvirtino dokumentą pasirašę įstaigų vadovai – Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir Krašto apsaugos ministerijos kanclerė Kristina Deviatnikovaitė. Institucijos susitarė stiprinti ir plėtoti tarpusavio bendradarbiavimą, šviesti ir informuoti visuomenę apie visuomeninius reiškinius.

Sutarties esmė – bendradarbiauti aktualinant Lietuvos kultūrinę ir istorinę medžiagą, Lietuvos Respublikos valstybei svarbias datas, iškilių politikos, istorijos, kultūros asmenybių darbus ir nuopelnus, juos primenant ir įprasminant patraukliomis šiuolaikinei visuomenei suprantamomis interaktyvaus meno formomis.

Numatyta bendradarbiauti organizuojant ir įgyvendinant bendrus edukacinius renginius, parodas, konferencijas, seminarus, rengti ir leisti mokslinius ir švietėjiško pobūdžio leidinius, vykdyti kitus bendrus projektus, įtraukiant į juos abiejų institucijų darbuotojus, kitus Lietuvos ir užsienio partnerius.

Artimiausias bendras projektas – fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje“, skirto karo operatoriaus Tado Dambrausko atminimui, paroda, kuri bus eksponuojama gruodžio 11 d. – sausio 10 d. Nacionalinėje bibliotekoje. Šiuo fotokonkursu, rengiamu jau devynioliktą kartą, Krašto apsaugos ministerija siekia iš arčiau parodyti Lietuvos kariuomenę skirtingose situacijose: kokie kariai pratybose ir šventėse, ką jie išgyvena, kaip treniruojasi, kaip siekia tikslų ir kokia iš tiesų yra kario tarnyba.

Parodoje – geriausios 2023 m. nuotraukos: fotografų užfiksuoti karių portretai, kariniai veiksmai, karių šventės ir kasdienio gyvenimo akimirkos, taip pat moderni, pažangi, aukščiausius NATO standartus atitinkanti Lietuvos kariuomenės technika ir ginkluotė.

Nacionalinė biblioteka džiaugiasi ir kitais sėkmingais projektais, įgyvendintais drauge su Krašto apsaugos ministerija. Galima paminėti NATO Viršūnių susitikimo Lietuvoje parodos ekspoziciją ir renginį „Galingi, nes vieningi“ Lietuvos nacionaliniame muziejuje Vilniaus gynybinės sienos bastėjoje, Lietuvos nacionaliniame muziejuje Istorijų namuose, NATO renginių ciklą visuomenei „Galingi, nes vieningi“ prie Baltojo tilto, Prienuose, Kelmėje, taip pat interaktyvią parodą „Lietuva kelyje į NATO“ Nacionalinėje bibliotekoje, vykusią šių metų liepą, ir Nepriklausomos Lietuvos Valstybės atkūrimui skirtą meninę instaliaciją „Vardan Jos Laisvos“. Didelio susidomėjimo sulaukė interaktyvi instaliacija, paroda ir renginys Kretingos rajone, skirti Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės minėjimo dienai. Biblioteka aktyviai prisidėjo prie vaizdinės medžiagos parengimo diskusijai „Už stereotipų ribos: Marcelės Kubiliūtės lyderystės pavyzdys ateities moterų kartoms“ ir kuriant interaktyvią meninę instaliaciją bei parodą Šaulių sąjungos įkūrėjui Vladui Putvinskiui-Pūtviui.