Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 2 d.

Lietuva, Latvija ir Estija teiks bendrą paraišką UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Tarptautiniam registrui

Taline įvyko trijų valstybių – Lietuvos Latvijos ir Estijos – UNESCO nacionalinių komisijų ir UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinių komitetų atstovų susitikimas, kuriame baigta derinti paraiška UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Tarptautiniam registrui. Jungtinėje paraiškoje „Laiškai iš Sibiro ant beržo tošies“ pristatoma daugiau kaip šimtas 1942–1957 metais tremtinių, sovietinių represijų aukų rašytų laiškų ir kitų dokumentų, atsiųstų iš tremčių vietų į tėvynę. Šie laiškai atskleidžia pasauliui Baltijos šalių ryžtą ir tikėjimą ateitimi, perteikia namų ilgesį ir pastangas saugoti bei puoselėti nacionalines tradicijas.

Susitikime buvo galutinai suderinta paraiška, taip pat konsultuotasi autorių teisių, laiškų katalogo rengimo ir kitais aktualiais klausimais. Jame dalyvavo Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktorė, UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinio komiteto narė Jolita Steponaitienė. Nacionalinė biblioteka paraiškai pateikia 10 ant beržo tošies parašytų dokumentų, saugomų keliautojo, antropologo Antano Poškos archyve.

Nacionalinė biblioteka UNESCO programoje „Pasaulio atmintis“ dalyvauja nuo 2003 metų. Į Nacionalinį registrą įtraukti 6 dokumentinio paveldo nacionalinės ir regioninės reikšmės objektai (kolekcijos arba atskiri dokumentai). Daugiau informacijos apie UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Nacionalinį registrą galima rasti čia ›