Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 3 d.

2016 m. Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Nacionalinėje bibliotekoje

2016 m. balandžio 23–29 dienomis Lietuvoje vyko XVI Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Jos tema kartojo Bibliotekų metų šūkį: „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka aktyviai įsitraukė į Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę ir pakvietė bibliotekos darbuotojus ir skaitytojus į įvairius susitikimus bei renginius.

Balandžio 25 d. bibliotekoje pristatyta Beatos Nicholson knyga „Beatos virtuvė. Prie stalo Lietuva“. Autorė išsamiai papasakojo visų šešių kulinarijos knygų atsiradimo istorijas, paaiškino, kuo angliška virtuvė skiriasi nuo lietuviškosios, ir pakomentavo, kodėl taip pavadino paskutiniąją knygą.

Balandžio 26 d. VU psichologijos magistras Andrius Liutkevičius surengė paskaitą „Streso valdymas (darbe ir ne tik)“, kurioje ne tik papasakojo apie streso įveikimo būdus, bet ir praktiškai pamokė, parodė pratimus, kaip jį suvaldyti.

Balandžio 27 d. Vaikų ir jaunimo departamentas pakvietė į susitikimą su rašytoja Birute Jonuškaite ir jos naujausio romano „Maranta“ pristatymą. Autorė papasakojo, kaip ji „augino“ „Marantą“, taip pat tarmiškai skaitė knygos ištraukas ir bendravo su susirinkusiaisiais.

Balandžio 28 d. susitikime „Skaitymo skatinimas: Vaikų ir jaunimo literatūros departamento patirtis“ departamento darbuotojos Viktorija Pukėnaitė ir Eglė Baliutavičiūtė kolegoms pristatė įgyvendintas veiklas ir atskleidė darbo naujose patalpose planus, taip pat pateikė praktinių patarimų, kaip atrasti vertingų knygų vaikams ir paaugliams bei paskatinti juos skaityti.

Minint 400-ąsias Viljamo Šekspyro mirties metines, balandžio 29 d. bibliotekos bendruomenė buvo pakviesta į paskaitą „Šekspyro laikų LDK diduomenės valgiai ir gėrimai“, kurią vedė Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius dr. Rimvydas Laužikas, knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autorius. Jis susipažindino su LDK diduomenės gastronomine kultūra vadinamajame „Šekspyro amžiuje“ – papasakojo, kokie patiekalai puikuodavosi ant didikų stalo, kokių buvo laikomasi valgymo papročių ir elgesio taisyklių.

Nacionalinė biblioteka, skatindama domėtis kultūros paveldu, organizavo ekskursiją po senuosius Vilniaus kiemelius. Jos metu buvo galima susipažinti su gražiausiais sostinės senamiesčio objektais ir senosios vilniečių buities pavyzdžiais. Taip pat, bendradarbiaudama su viešąja įstaiga „Sveikas miestas“, biblioteka pakvietė dalyvauti šiaurietiško ėjimo pamokoje ir išmokti taisyklingai naudotis specialiomis lazdomis, siekiant maksimalaus teigiamo poveikio kūnui. Nors pirmadienis buvo šaltas ir lietingas, nedidelė darbuotojų grupelė entuziastingai dalyvavo pamokoje, kurią vedė šiaurietiško ėjimo instruktorius Andrius Jelaga.

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje veikė specialiai šiai progai sukurtų Alytaus Šaltinių pagrindinės mokyklos 1–4 klasių mokinių piešinių paroda „Mano svajonių biblioteka“. Taip pat jauniesiems skaitytojams buvo sudarytos galimybės pabūti tikrais bibliotekininkais ir sužinoti įdomių dalykų apie darbą bibliotekoje. Akcijoje „Bibliotekininko batai“ entuziastingai dalyvavo ir darbo bibliotekoje patirties įgijo per 30 savanorių.

Daugiau nuotraukų rasite čia ›