Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 7 d.

Kalėdoms dovanokime vertingas knygas

Artėjant Kalėdoms Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia pradžiuginti artimuosius ir bičiulius vertingomis knygomis. Kiekvienas skaitytojas, kuris domisi istorija, mokslu, kultūra, maloniai nustebs dovanų gavę polėkius atitinkančią knygą.

Nacionalinės bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras dalijasi knygų rekomendacijomis.

Simon Jenkins. „Trumpa Anglijos istorija“. Knyga tiems, kurie nieko nežino apie Angliją, ir tiems, kurie apie ją žino viską. Autorius prisipažįsta, kad po šią šalį keliavo visą savo gyvenimą: „Tiek triumfo, tiek nesėkmės laikotarpiais Anglijos istorija įvykių gausa, ko gero, lenkia visas kitas pasaulio šalis. Jos ištakos siekia tamsiuosius amžius, o gal ir ankstesnius laikus“. Praeitis iš tiesų yra stulbinamai įdomi, o autoriaus pasakojimas paprastas ir lengvai skaitomas.

Alfonsas Eidintas. „Pūga prie Mėmelio. Atvadavimo saga“. Beletrizuota istorija apie 1923-iųjų Klaipėdą ir Lietuvą, apie daugiabriaunę Lietuvos įvykdytą politinę, diplomatinę ir karinę operaciją. Kam turime būti dėkingi už atvaduotą Klaipėdos kraštą? Kas buvo pagrindiniai sudėtingos operacijos sumanytojai ir vykdytojai? Autorius prikelia iš užmaršties 1923 metų įvykius ir jų herojus.

„Tadeusz Katelbach: atvirai ir slaptai apie Lietuvos politiką“. Lietuvoje tarpukariu dirbusio lenkų žvalgybininko, žurnalisto Tadeuszo Katelbacho raportai ir publicistika. Slaptos ir atviros istorijos, keliavusios iš Kauno į Varšuvą, pirmą kartą į lietuvių kalbą išversti autoriaus straipsniai ir pirmą kartą publikuojami Lenkijos archyvuose saugomi slaptieji raportai sudomins lietuvių ir lenkų tarpusavio santykių tyrinėtojus, leis palyginti istorijos, asmenybių gyvenimo ir veiklos aprašymus viešai ir slaptai.

Eugenijus Jovaiša. „Aisčiai. Radiniai“. Atkakliausiems savo šaknų ieškotojams – knyga apie mūsų protėvius aisčius, materialųjį ir dvasinį paveldą, gyvenimą nuo gimimo iki mirties. „Ši knyga užbaigia ilgametę „Aisčių“ trilogiją, kuri kartu yra ir svarbiausias mano archeologinės veiklos rezultatas“, – sako knygos autorius. Knygoje skaitytojo laukia dar viena dovana – jungtis su skaitmeninėje erdvėje esančia svetaine „Aisčiai“. Šis raktas į virtualųjį pasaulį atveria visų akademiko Eugenijaus Jovaišos tyrinėtų paminklų smulkiausias detales.

Pranė Dundulienė. „Lietuvių šventės. Tradicijos, papročiai, apeigos“. Visas kalendorines lietuvių metų šventes rasite šioje knygoje, sužinosite įdomiausių faktų apie jų kilmę, papročius, personažus, ryšį su gamta, prasmę ir reikšmę lietuvio dvasiniam gyvenimui. Etnologė Pranė Dundulienė etninę kultūrą tiria kaip visos tautos kultūrą, susiedama su visuomenės socialine raida, žmogaus psichologija.

Pietro U. Dini. „Aliletoescur. Prie baltų kalbotyros ištakų: teorijos ir jų kalbinė aplinka XVI amžiuje“. Nuodugnus vienos istorinės temos nagrinėjimas patyrusio kalbininko požiūriu. Filologas, kalbininkas, vertėjas, Pizos universiteto profesorius Pietro U. Dini yra vienas žymiausių mūsų dienų tyrinėtojų baltistų. Pagrindiniuose knygos skyriuose nagrinėjami skirtingų autorių požiūriai į baltų kalbų kilmę, kuriuos Pietro U. Dini tradiciškai vadina teorijomis ir grupuoja pradėdamas nuo „slaviškos“ ir baigdamas „hebrajiška“. Knyga taps didžiausiu džiaugsmu bet kokio amžiaus aistringam baltų kalbų tyrinėtojui.

Šviesaus Kalėdų laukimo, ramybės ir prasmingų dovanų!