Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2023 m. gruodžio 21 d.

Nauja knyga apie Šiaurės Lietuvos karaimų istoriją

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras išleido naują knygą – Sauliaus Kurnicko „Karaimai visada buvo su mumis. Šiaurės Lietuvos karaimų istorija“.

„Šis leidinys yra mano nuoseklaus, ilgamečio tyrinėjimo rezultatas“, – knygos pradžioje rašo autorius.

Panevėžio karaimų bendruomenę tyrinėjantį istorijos ir geografijos mokytoją S. Kurnicką parašyti knygą apie Šiaurės Lietuvos karaimus įkvėpė surinkta medžiaga, publikuoti ir nepublikuoti šaltiniai, amžininkų liudijimai, karaimų šeimų istorijos, senosios fotografijos.

Pirmoje dalyje, naudodamasis istorijos šaltiniais, istoriografijos apžvalga, S. Kurnickas gilinasi į karaimų tautinės mažumos atsiradimą Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje, analizuoja įvairių istorijos tyrinėtojų nuomones, hipotezes ir samprotavimus apie karaimų atvykimo laiką bei paplitimą konkrečiose vietovėse.

Antroje knygos dalyje surinktos Panevėžio krašto karaimų šeimų istorijos, atsiminimai, nuotraukos. Siekiama perteikti ir atskleisti Panevėžio krašto karaimų bendruomenės narių požiūrį į savo praeitį, unikalias patirtis, išlaikant tradicijas, papročius ir tapatybę.

Autorius užaugo Panevėžyje, vienoje iš vadinamųjų karaimų gatvių – Sodų gatvėje, daug metų domėjosi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija, neatsiejama nuo karaimų. Knygoje patraukliai pasakojama apie ištikimos Lietuvai tautos, turinčios šimtmečių istoriją, būdą ir gyvenimą.

Leidinys iliustruotas istorinėmis karaimų šeimų fotografijomis, darytomis daugiau nei prieš šimtmetį garsių Panevėžio fotografų Leibos Slonimskio, Jankelio Trakmano, Iciko Frido, Leibos Greiserio, Arono Gutnero, Jono Žitkaus. Senąsias istorines nuotraukas restauravo ir dabartinius karaimų bendruomenės narius fotografavo Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys Stanislovas Bagdonavičius.

Leidinį įsigyti galima Nacionalinės bibliotekos knygyne. Jį rasite šalia Informacijos ir registracijos punkto antrame aukšte (Gedimino pr. 51, Vilnius). Galima kreiptis elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..