Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 5 d.

Vytaras Radzevičius: „Iš Kupiškio – į pasaulį, iš pasaulio – į Kupiškį“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, vykdydama projektą „Bibliotekos pažangai 2“, įgyvendina iniciatyvą „Atrask vaikystės biblioteką“. Jos tikslas – į bibliotekas pritraukti visuomenei žinomų aktyvių žmonių, galinčių ir norinčių prisidėti prie bibliotekų vykdomų veiklų, priartėti prie vietos bendruomenių ir su jomis pasidalyti savo žiniomis bei patirtimi.

Kupiškio viešosios bibliotekos darbuotojus nudžiugino žinia, kad jų globėju maloniai sutiko tapti Vytaras Radzevičius – žurnalistas, keliautojas, prodiuseris, sporto komentatorius, protų mūšių vedėjas ir knygų autorius. Balandžio 27 dieną, Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu, pakvietėme jį į susitikimą su bibliotekininkais ir miesto bendruomene.

Kupiškis V. Radzevičiui nėra svetimas: čia gimė ir augo jo tėvas ir dėdės, senelių namuose jis praleisdavo vaikystės vasaras. Pirmieji V. Radzevičiaus žurnalistinės veiklos žingsniai taip pat susiję su mūsų kraštu. 1989 metais, Vilniaus universitete baigęs pirmą kursą, atliko praktiką „Kupiškėnų minčių“ redakcijoje, o už pirmą gautą algą nusipirko švarką tuometėje Kupiškio universalinėje parduotuvėje. Lankydavosi ir mūsų bibliotekoje.

Nors V. Radzevičius save laiko vilniečiu, Kupiškis jo gyvenime užima svarbią vietą, ir tai išliko iš vaikystės prisiminimų, kai artimieji pasakodavo įdomias kupiškėniškas istorijas. Susitikime svečias su šypsena prisiminė vaikystės ir paauglystės nuotykius mieste prie Kupos, maudynes Pyragių ežere, grybavimą Šimonių girioje, taip pat kelionę iš Kupiškio į Vilnių lėktuvu, vadintu „kukurūzniku“, (apie 1973 metus). Su Kupiškiu susijusi istorija („Mozūro pyragas“) užfiksuota ir naujoje autoriaus knygoje „Pasaulio puodai“ – ją V. Radzevičius perskaitė susirinkusiesiems.

Vykdant akciją „Atrask vaikystės biblioteką“ rekomenduojama bibliotekoje įkurti globėjo knygų lentyną. V. Radzevičiaus lentynoje – net 82 naujos knygos iš asmeninės šeimos bibliotekos. Svečias taip pat padovanojo „tik tarnybiniam naudojimui“ skirtą 1980 metų Kupiškio žemėlapį, atrastą ir įsigytą Vilniaus blusų turguje. Bibliotekos direktorė Daiva Bubulienė globėjui įteikė įrėmintą dar neatnaujintos Kupiškio viešosios bibliotekos nuotrauką.

Vieną iš globėjo priedermių – dalytis gyvenimo patirtimi – Vytaras įvykdė su kaupu. Būdamas imlus naujiems įspūdžiams ir turėdamas keliautojo genų, vaikystėje su tėčiu geologu išvažinėjo visą Lietuvą ir, pasak jo, „kelionėse užaugo“. Susitikime jis įdomiai ir šmaikščiai nupasakojo ir nuotraukomis iliustravo epizodus iš vienuolikos savo ankstesnių kelionių po pasaulį, įveiktų kartu su Martynu Starkumi, o šių, 2016 metų, kelionės po Centrinę Ameriką įspūdžius paliko rugpjūtį rengiamai televizijos laidai.

V. Radzevičius, jau aplankęs trečdalį pasaulio, šiemet su M. Starkumi ketina traktoriais keliauti po Lietuvą, galbūt užsuks ir į Kupiškį. Keliautojo ateities planuose – parašyti knygą apie garsųjį mūsų kraštietį aviatorių Kazimierą Šlapelį, gyvenusį Argentinoje. Atsakęs į auditorijos pateiktus klausimus, svečias palinkėjo kupiškėnams geros kloties ir paragino nebijoti siekti svajonių.

Kupiškio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Lina Matiukaitė svečiui uždavė keletą klausimų, susijusių su knygomis, skaitymu ir biblioteka.

Kada pirmą kartą lankėtės šioje bibliotekoje, kas į ją atvedė?

Atsimenu, kad jau buvau pradinukas. Kai vieną vasarą atvažiavau atostogauti, senelis nusivedė į biblioteką – tada jau mokėjau skaityti. Man labai patikdavo, kai savo draugams jis mane pristatydavo: „Štai gimnazistas iš Vilniaus atvyko“. Tada jausdavausi labai išsimokslinęs. Ateidavau į biblioteką, gaudavau knygų ir daug skaitydavau. Tai man buvo labai svarbu.

Ar atsimenate įdomiausią vaikystės knygą?

Nė vienos knygos neišskirčiau, bet turbūt, kaip daugeliui mano amžiaus vyrukų, patikdavo nuotykinė ir kelionių literatūra, Jules’is Verne’as, knygos apie indėnus, visi Harkos nuotykiai, Antoine’as de Saint-Exupery. Po to labai susižavėjau fantastine literatūra: kosmoso užkariavimai, kosminiai romanai. Gera „Prano Mašioto knygynėlio“ serija – praplėtė akiratį, sužinojau daugybę dalykų.

Kokias knygas rekomendavote savo vaikams? O ką dabar pasiūlytumėte anūkui?

Pastebėjau, kad dabar tos knygos, kurias anksčiau visi skaitė, vaikų nebedomina. Matyt, tie laikai praėjo, kiekviena karta turi savo herojus, personažus. Sūnus skaito, sakyčiau, ciniško humoro kūrinius, jam patinka Simpsonai ir panašiai. Dukra, kai buvo paauglė, skaitė Haruki Murakamio knygas.

Ar lieka laiko į rankas paimti knygą?

Mano darbas susijęs su skaitymu, esu priverstas skaityti. Skaitau ką noriu, kas patinka, tik negaliu atsidėti giliam, rimtam skaitymui. Kai yra laiko ir galimybių, domiuosi karo, senovės Romos istorija ir kt. Bet aš skaitau viską vienu metu ir greitai, nes reikia daug šaltinių, – greitai atsirenku ir paskubomis perskaitau.

Ar skaitote elektronines knygas?

Skaitau, bet ne grožinę literatūrą. Yra tokios akiratį plečiančios knygos „Žinių klubas“. Pigiau ir didesnis šaltinių pasirinkimas.

Kaip manote, ar tradicinėms knygoms negresia išnykimas?

Ne, neišnyks. Knyga yra pagrindinis žmonijos informacijos šaltinis ir saugotojas.

Kokią įsivaizduojate ateities biblioteką?

Įsivaizduoju, kad jūs, bibliotekininkai, sėdėsite prie stalo, spaudinėsite reikiamus mygtukus, o knygos pačios ateis pas skaitytoją.

Koks Jūsų santykis su Kupiškiu? Ar domitės, kas čia vyksta?

Esu vilnietis, bet Kupiškis mano gyvenime užima labai svarbią vietą, nes vaikystėje čia leisdavau vasaras. Iš čia kilęs mano tėtis. Kadangi esu „mišrūnas“ – mama iš Suvalkijos kaimo, o tėtis aukštaitis – Kupiškis vis dėlto yra „kiečiau“, jis visada man buvo miestas. Tai buvo sporto miestas ir svarbus strateginis taškas. Daug istorijų apie Kupiškį perteikė ir tėvas, ir dėdės, ir močiutė. Jie visada mokėdavo įdomiai pasakoti apie Kupiškį, jo pastatus, istorinius įvykius.


Janina ŠIRVINSKIENĖ
Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Nuotraukos: Reginos Vilčinskienės ir Linos Matiukaitės
Daugiau nuotraukų rasite portale 3erdve.lt ›