Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. sausio 24 d.

Atverta Vilniaus knygrišių gildijos 20 metų sukakčiai skirta paroda „Ryšių ryšiai“

Sausio 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko Vilniaus knygrišių gildijos (VKG) įkūrimo jubiliejų žyminčios parodos „Ryšių ryšiai. Vilniaus knygrišių gildijai 20“ atidarymas.

Parodoje pristatomi per beveik 18 metų sukurti VKG narių darbai, žymintys nueitą kelią nuo amato meistrystės iki knygos įrišų meno ir eksperimentų: įrišų rekonstrukcijos, įrišai, būdingi istoriniams laikotarpiams, meniniai ir eksperimentiniai įrišai bei restauravimo projektai.

Atidarymo renginį vedusi parodos bendrakuratorė, VKG narė ir buvusi pirmininkė Aušra Vaitiekūnaitė sveikindama svečius sakė, kad gildijos 20 metų sukaktis – tai brandi proga atsiverti ir parodyti visuomenei gildijos narių kūrinius, pasidžiaugti jų įgūdžiais ir nuopelnais. A. Vaitiekūnaitė gildijos vardu taip pat padėkojo vienai pagrindinių parodos architekčių ir kuratorių, Nacionalinės bibliotekos restauratorei Elonai Ložytei.

Sveikinimo žodį renginio svečiams taip pat tarė Nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento direktorė Viktorija Pukėnaitė-Pigagienė, pabrėžusi ypatingą knygrišių amato svarbą Nacionalinėje bibliotekoje saugomoms bibliografinėms retenybėms ir siekį išlaikyti tvirtą ryšį tarp Nacionalinės bibliotekos ir gildijos: „Populiarindami knygrišystės amatą ir meną gildijos nariai rengia mokymus ir edukacijas, atlieka mokslinius tyrimus, dalyvauja parodose ir patys jas organizuoja. Tokia kultūrinė partnerystė mūsų įstaigoje itin vertinama. Tikimės glaudaus ir produktyvaus bendradarbiavimo ir ateityje.“

Susirinkusiuosius pasveikino ir dabartinis VKG pirmininkas Rimas Supranavičius, jis kalbėjo, kad, apžvelgęs per dvidešimtį metų nuveiktus darbus, jaučia pasididžiavimą savo kolegomis, amato atstovais. R. Supranavičius palinkėjo vakaro svečiams ir būsimiems parodos lankytojams „gero žiūrėjimo, o kartu ir skaitymo, nes žiūrint į tuos darbus galima perskaityti ir knygrišio mintis, ir idėjas – viską, kuo mes gyvename“.

Žodį taip pat tarė Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus vadovas Algirdas Plioplys, džiaugęsis puikia paroda ir palinkėjęs gildijai gyvuoti ir po dešimties metų vėl susirinkti Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje su naujausiais darbais.

**

Parodą apžiūrėti galima sausio 23 d. – vasario 18 d. Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje (III a.).

Parodą parengė Elona Ložytė, Matas Dūda, Kristina Lukoševičienė, Ieva Rusteikaitė, Rūta Taukinaitytė-Narbutienė, Aušra Vaitiekūnaitė.

Organizatorė – Vilniaus knygrišių gildija

Partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka