Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 7 d.

Propaganda skaitmeniniame amžiuje: kur slypi tiesa

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaitykloje parengta knygų ekspozicija tema „Propaganda skaitmeniniame amžiuje: kur slypi tiesa“.

XXI amžiuje vis didesnę svarbą įgaunant technologijoms, žiniasklaidos vartotojų įpročiai keičiasi sulig suteikiamos informacijos srauto gausa. Internetu naujienos perduodamos čia ir dabar, garsu ir vaizdu, todėl ir žiniasklaida pradėjo keltis į virtualią erdvę. Interneto vartotojų skaičiui pasiekus 2 milijardus, skleisti turinį tapo paprasta, o vartotojai tapo ne tik stebėtojais, bet ir kūrėjais, informacijos skleidėjais. Technologinių procesų ir visuomenės elgesio pokyčiai nulėmė, kad netikros naujienos tapo masiniu reiškiniu. Mes gyvename netikrų naujienų – klaidingos, dažniausiai sensacingos informacijos, skleidžiamos nepatvirtintais šaltiniais, platinamos siekiant piktavališkų veiksmų, – amžiuje. Masinės komunikacijos priemonės, internetas ir ypač socialiniai tinklai yra terpė, kurioje vyksta visuomenės požiūrio formavimas. Propagandistams veikiant socialinius tinklus, žiniasklaidos priemones, veikiama ir visuomenė.

Stebėdami šalies, pasaulio įvykius, skaitydami naujienas, turime būti kritiški ir mokėti atskirti patikimą ir vertingą informaciją nuo netikrų naujienų. Svarbu suvokti netikrų naujienų keliamą pavojų ir numatyti priemones skelbiamos informacijos tikroviškumui ir šaltinių patikimumui įvertinti. Geriausia strategija sprendžiant šią globalią problemą – kritinio mąstymo ir informacinio raštingumo įgūdžių ugdymas.

Kodėl propaganda egzistuoja, kokia jos prigimtis? Kaip veikia propagandos sklaidos mechanizmas, kokios yra pagrindinės sklaidos priemonės? Kaip ugdyti informacinį atsparumą ir kritinį mąstymą? Į šiuos ir daugybę kitų klausimų atsakymus rasite Nacionalinės bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos ekspozicijoje pristatomose knygose.

Su knygų ekspozicija kviečiame susipažinti Nacionalinės bibliotekos Socialinių mokslų skaitykloje (III a., 334 kab.).

Literatūros, esančios bibliotekos fonduose, sąrašą pateikiame čia.

Dėl teminės leidinių paieškos galite kreiptis į informacijos paieškos konsultantus skaityklose.